Trumpi tütre reis Indiasse ajab USA liidreid tülli (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald ja Ivanka Trump.
Donald ja Ivanka Trump. Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

USA võimuladvikus on küpsemas poliitiline tüli, mille keskpunkti on sattunud president Donald Trumpi tütar Ivanka Trump. 

Ivanka Trump on homme India lõunaosas Hyderabadis toimuva rahvusvahelise ettevõtluskonverentsi peaesineja, kus räägib naiste positsiooni tugevnemisest ärimaailmas. USA presidendi tütre visiiti turvab 10 000 korrakaitsjat.

Ivanka osaleb üritusel India peaminister Narendra Modi kutsel. Kuna tegu on Ivanka seni kõige olulisema välisvisiidiga, siis on see tekitanud pingeid ka USA sisepoliitikas ning omavahel senisest veelgi rohkem rivaalitsema ajanud välisminister Rex Tillersoni ja president Trumpi.

Rex Tillerson.
Rex Tillerson. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Välisminister  Tillerson on väidetavalt reisi vastu ja keeldus temaga koos Indiasse saatmast kõrgeid riigiesindajaid, sest kardab, et see võib tugevdada Ivanka positsiooni.

Välisminister paistab arvavat, et presidendi tütar ja tema abikaasa Jared Kushner on president Trumpi esimese ametiaasta jooksul endale allutanud. Tillersoni häiribki see, et Ivanka saadetakse ametlikult USA riiki esindama.

Otsusega temaga kõrgetasemelisi diplomaate mitte kaasa saata, vähendab Tillerson näiliselt USA huvipuudust Indias toimuva konverentsi osas.  See on vastupidine varasemate aastatega, mil rahvusvahelisel ettevõtluskonverentsil osalesid vaheldumisi president Barack Obama ja välisminister John Kerry. 

Nüüd on ühe olulise välisministeeriumi ametniku sõnul keelatud osaleda asevälisministri asetäitjast kõrgema ametikohaga töötajatel. Väidetavalt on ka Valge Maja Tillersoni motiividest teadlik ja selle tagajärjed on ettearvamatud. 

Tänavune konverents tuleb küll ajal, mil president Trump on Tillersonile andnud käsu kärbete tegemiseks eelarves, aga arvatakse, et otsus Indiasse kõrgeid ametnikke mitte saata ei ole seotud kokkuhoiuga. 

India võimud on koristanud USA presidendi Donald Trumpi tütre Ivanka visiidi eel tänavatelt sadu kerjuseid ja tugevdanud julgeolekumeetmeid. Mõned kerjustest on tänu sellele saanud peavarju ja nad on viidud varjupaikadesse.

Ivanka koos oma poja Josephiga.
Ivanka koos oma poja Josephiga. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles