Jaapani rannikult leiti võimalikud põhjakorealaste surnukehad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanisse jõudnud paat, millel viibis kaheksa Põhja-Korea kodanikku.
Jaapanisse jõudnud paat, millel viibis kaheksa Põhja-Korea kodanikku. Foto: KYODO/REUTERS/Scanpix

Jaapani Põhja-Korea poolselt rannikult leiti kümme lagunenud surnukeha ja kaks paadivrakki, teatasid võimud täna. Arvatakse, et niinimetatud kummituslaevad olid pärit Põhja-Koreast. 

Laibad leiti mõni päev pärast seda, kui samal kaldal randus kaheksa kalurit, kes tulid enda sõnul Põhja-Koreast.

Politsei teatel on leitud surnukehad lagunenud ja neid ei ole võimalik tuvastada, kuid samast piirkonnast leiti Põhja-Korea tubakakarpe ning koreakeelse kirjaga päästeveste.

Politsei teatel leiti surnukehad Sado saare lähistelt. Saar asub Põhja-Korea rannikust umbes 750 kilomeetri kaugusel.  

Igal aastal jõuab Jaapani rannikule kümneid Põhja-Korea kalapaate, tihti leitakse need koos kalurite surnukehadega. Ekspertide hinnangul on Põhja-Korea kalurid sunnitud sõitma kaugele avamerele, et täita valitsuse püügikvoote.

Kuna tegu on vanade ja kehvasti varustatud paatidega, siis saab neil avamerel viibides kütus otsa ja esinevad erinevad rikked. 

Paljud Jaapanisse sattuvatest põhjakorealastest paluvad end koju tagasi saata, aga mõned neist on soovinud ka riigist põgeneda ja paluvad end Lõuna-Koreasse toimetada.

Kuigi Jaapani ja Põhja-Korea vahel on pingelised suhted, siis Jaapani rannavalve päästab aeg-ajalt merehätta sattunud Põhja-Korea aluseid. 

Kuna tihtipeale pole paatides ühtegi ellujäänut, on Jaapani meedia hakanud neid paate kutsuma kummituslaevadeks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles