Merkeli sõnul hakkab aeg peale suruma (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: John MacDougall/AFP/Scanpix

Saksa liidukantsler Angela Merkel avaldas valmisolekut alustada valitsuskõnelusi Sotsiaaldemokraatliku Parteiga (SPD), lisades, et aeg hakkab selleks peale suruma.

«Esiteks on meil Saksamaal hulk probleeme, kuid ka Euroopas kasvab ootus vastuste saamiseks pakilistele küsimustele,» ütles Merkel ajakirjanikele pärast kohtumist teiste Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) juhtidega.

«Meie jaoks on tähtis, et saavutaksime meie riigis stabiilsuse ja et me oleksime selle stabiilsuse ankur,» lisas Merkel, kelle sõnul on uue võimuliidu moodustamiseks sotsiaaldemokraatidega vaja kompromissi.

CDU asejuhi Julia Klöckneri sõnul saavad kõnelused SPDga tõsiselt alata alles järgmisel aastal. Klöckner lisas, et põhjalikkus on tähtsam kui kiirus

CDU, nende Baierimaa sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) ja SPD on Saksamaad koos tüüriunud alates 2013. aasta valimistest. Septembrikuiste parlamendivalimiste järel teatas pettumuse üle elanud SPD liider Martin Schulz, et koostöö konservatiividega lõpeb ja SPD suundub opositsiooni.

Kuna aga Merkeli eelläbirääkimised Vaba Demokraatliku Partei (FDP) ja rohelistega ei toonud tulemusi ja kava niinimetatud Jamaica koalitsiooni loomiseks nurjus, on uuesti hakatud rääkima koalitsiooni võimalikkusest konservatiivide ja SPD vahel.

Saksamaa president Frank-Walter Steinmeier, kes kuulus varem SPD ridadesse, kutsus neljapäevaks Schulzi, Merkeli ja CSU liidri Horst Seehoferi presidendipaleesse külla, et üheskoos laua taha istuda ning võimalikest variantidest rääkida.

Schulz oli neljapäevase kohtumise suhtes täna siiski kriitiline, öeldes ajakirjanikele, et ta arutab Merkeli ja Seehoferiga, kas ja millises vormis nad saavad diskussioone jätkata ning kas kõnelustel on üldse mõtet.

Schulz kordas varem öeldud, et võimalik uus suurkoalitsioon pannakse SPD sees hääletusele. Täpsemalt soovib esimees, et hääletada saaksid just SPD tavaliikmed, mitte vaid partei juhtkond.

Tegu on siiski suure sammuga edasi, sest varasem konkreetne keeldumine ja ähvardavalt tõenäoliseks saanud erakorralised valimised on nüüdseks asendunud võimaliku lahendusega.

Meelemuutus pole toimunud sugugi vaid SPD ridades. Sama võib öelda ka Merkeli kohta. Pärast Jamaica koalitsiooni eelkõneluste kibedat lõppu väitis kantsler, et eelistab vähemusvalitsusele kindlasti uusi valimisi. Eile teatas ta, et inimeste uuesti valimiskastide juurde toomine oleks vale.

SPDga kõneluste alustamise puhul tekiks kantsleril hingamisruumi juurde. Võimalustena jääksid lauale uus suurkoalitsioon, sotsiaaldemokraatide toetusega vähemusvalitsus või uued valimised, mida vältida soovitakse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles