JAANUS PIIRSALU KRIMMI PÄEVIK: Eesti Eurovisioon Aleksandrovkas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Veidi meelelahutust ka. Käisime viimases veel veidigi säilinud eestlaste külas Krimmis Krasnodarkas, kunagise nimega Kontše-Savvas. Veel säilinud selles mõttes, et seal elab veel inimesi, kelle mõlemad vanemad olid eestlased ja kus räägitakse veel eesti keelt.

Kui palju on seal veel eestlasi, kuidas seal elab eesti keel ja kohaliku eestluse peamine edendaja tädi Rita ning mis on saanud Aleksandrovka keskkooli eesti keele klassist, sellest saab peagi lugeda Postimehe paberlehest ja veebist. Aga täna tahaksin tutvustada kohalikku muusikaelu, mis on täitsa hullupööra eestikeelne ja -meelne!

Krasnodarkas elab üks tore noor naisterahvas nimega Polina Pronina, kes veidi vähem kui kümme aastat tagasi õppis mõned aastad Tartu ülikoolis eesti keelt. Tänu sellele on 30-aastane Polina külas ülekaalukalt kõige noorem eesti keele valdaja.

Panen käe südamele: Polina eesti keel on päris hea. Õnneks on tal seda külas veel kellega harjutada, näiteks oma ema Emmaga, kes on täita puhastverd eestlane.

Polina Eestis õppimine polnud maha visatud aeg kasvõi sellepärast, et hiljuti võttis ta kätte ja organiseeris Kransodarka naaberkülas Aleksandrovkas (see on kolme lähestikku asuva küla nö administratiivkeskus) ansambli Rukkilill, mis laulab eesti laule.

Seejuures on seitsmest rukkilillest vaid Polina ainuke, kel on eesti juured! Aga ometi pani ta kohalikud inimesed, kes pole kunagi eesti keeles teadnud muud sõna kui «Tere!» (seda oskavad kõik kohalikud), õige kiiresti eesti keeles laulma.

Polina kirjutas eestikeelsed laulusõnad kirillitsas neile üles, laulis laulud ette ja veidi rohkem kui nädalaga oli esimene eestikeelne laul sel suvel neil selge! Nad on juba esinenud oma lauludega ka Krimmi eestlaste üritusel ja isegi kuulsas Livaadia palees. 

Kuulake ise! Selles Postimehe videos laulab Rukkilill Kihnu-Virve surematut hitti «Merepidu». Polina tunneb ära suure halli salli järgi, mis on talle mässitud ümber kaela ja õlgadele.

Aga see pole veel kõik. suurem üllatus oli meie jaoks veel ees!

Aleksandrovka küla hing, kohaliku külanõukogu koloriitne juht Tatjana Tatarenko on eesti keeles ära õppinud Eestit 2009. aasta Eurovisioonil esindanud laulu «Rändajad». Sandra Nurmsalu sai sellega Moskvas veel kõrge kuuenda koha.

Kusjuures Tatjana väitel oli see üldse esimene eestikeelne laul, mida ta oli elus kuulnud. Polina lasi talle seda, Tatjanale hakkas laul kohe hullupööra meeldima ja ta otsustas selle ära õppida. Ma kordan igaks juhuks veel kord, et Tatjanal pole grammigi eesti verd ja ta elab Krimmi kauges kolkakülas Aleksandrovkas. 

Postimehe ekspeditsioonigrupp Krimmis tervitab selle videoga kõiki Eesti Eurovisooni fänne ja kuulu järgi peagi kolmandat korda emaks saavat Sandra Nurmsalut!

Nagu öeldakse: tehke järele või hoidke mokad maas!

Ja ka see pole veel kõik. Tuli välja, et Tatjana Viktorovna pole ainus, kes on Krimmis ära õppinud «Rändajate» laulu eesti keeles. Nimelt kui olime juba tagasi Simferopolis, siis kuulsime Eesti seltsi aktiivse liikme Irina Petrutšeki käest, et kui tänavu märtsis tähistati Simferopolis Eesti seltsi 20. aastapäeva, siis esines seal eestikeelse «Rändajate» lauluga Krimmi insener-pedagoogilises ülikoolis (kus õpivad muide peamiselt krimmitatarlased) tudeng Emine Sufjanova.

Kui nii edasi läheb, siis saab Sandrast Krimmis tõeline kultuslaulja.

Muide, meie kunagised kultuslauljad Nõukogude Liidu päevil Anne Veski ja Tõnis Mägi osalesid hiljuti Venemaa Pervõi Kanali populaarses laupäevaõhtuses sõus «Täna õhtul», mida juhib Alla Pugatšova abikaasa Maksim Galkin. Saate teema oli «Nõukogude estraad. Baltikumi tähed.».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles