Kurdid süüdistavad Iraagi keskvalitsust dialoogist keeldumises (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdi võitlejad.
Kurdi võitlejad. Foto: DELIL SOULEIMAN/AFP/Scanpix

Iraagi autonoomse Kurdistani peaminister Nechirvan Barzani süüdistas esmaspäeval keskvalitsust soovimatuses alustada dialoogi, kuigi kurdid olid teinud pärast septembris korraldatud iseseisvushääletust järeleandmisi.

«Me arvame, et probleemid Bagdadi ja Arbili vahel tuleb lahendada tõsise dialoogi ja mitte meedia vahendusel, kuid Bagdad ei ole seniajani valmis dialoogiks,» ütles Barzani Kurdistani regionaalpealinnas Arbilis pressikonverentsil.

Barzani seadis kahtluse alla ka föderaalvalitsuse nõudmise, et kurdid annaksid üle lennujaamad ja piirivalvepostid.

«Kas see tähendab, et nendel piirivalvepostidel ja lennujaamades töötavad kurdid ei olegi iraaklased või tahab Bagdad tööle võtta ainult araabia keelt kõnelevad inimesed?» küsis ta.

Pärast Kurdistani 25. septembri iseseisvusreferendumit haarasid Iraagi föderaalsed julgeolekujõud oma kontrolli alla kõik vaidlusalused tsoonid, mis seni olid olnud kurdide käes. Samuti blokeeris keskvalitsus kogu rahvusvahelise lennuliikluse Kurdistani lennuväljadele.

Barzani sõnul respekteerivad kurdid Iraagi ülemkohtu otsust, et iseseisvushääletus oli põhiseadusvastane. Bagdad peaks aga omalt poolt tühistama kõik sanktsioonid, mida Kurdistani vastu kehtestati, lisas ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles