Ukraina siseminister: Minski lepped on surnud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mürsuaugud okupeeritud Donetski tänavatel.
Mürsuaugud okupeeritud Donetski tänavatel. Foto: Viktor Drachev/Viktor Drachev/TASS/Scanpix

Ukraina siseministri hinnangul on Ida-Ukraina konflikti lahendamiseks mõeldud Minski lepped surnud ning sõlmida tuleb uued.

«Arvan, et Minski lepped on surnud ja neist ei maksa enam rääkida. Kuid Minski leppeid peab tunnustama kui relvarahu kehtestamise mehhanismi,» ütles Arsen Avakov täna Kiievis foorumil «Ukraina: püüdlus võrdsuse poole».

Arsen Avakov
Arsen Avakov Foto: Alexandr Maksimenko/RIA Novosti/Scanpix

Ministri sõnutsi töötasid Minski lepped omal ajal ja andsid hea tulemuse, vähendades Ukraina väe inimkaotusi. «Kas Minski leppeid saab rakendada tegeliku mehhanismina rahu saavutamiseks ja tüli lahendamiseks? Minu sügavat veendumust mööda ei ja eriti veel viisil, kuidas Venemaa üritab neid tõlgendada.»

Avakovi arvates on vaja järgmisi leppeid, kus oleks väga selgelt tõlgendatud põhimõtted: «Kõikide Vene üksuste äraviimine Ukraina alalt; kontrolli kehtestamine Ukraina piiri üle koos rahuvalvajatega, nagu pakkus Ukraina president Petro Porošenko; Ukraina õigusorganite jõustamine praegu okupeeritud Ukraina ja Krimmi alal; valimiste korraldamine. Ja räägin teile nagu poliitik, et mul on üsna ükskõik, kes need valimised võidab... Märksa tähtsam on, et me taastame nii seaduse ülimuslikkuse.»

Avakov pidas vajalikuks ka koostööseaduse vastuvõtmist. «Kui inimesed tegid koostööd kohaliku võimuga, olgu sunni pärast või nõrkusest, ühel või teisel määral, siin peab olema leppimistahe ja tuleb otsustada, et see lehekülg on edasi keeratud,» lisas ta.

Siseministri arvates võiks Donbassi vabastada järgnevalt: «Rahuvalvajad asuvad koos Ukraina jõududega rahvusvaheliselt tunnustatud piirile. Ukrainast lahkuvad kõik Vene üksused ja võtavad kaasa oma poolbandiitlikud organisatsioonid... Ja siis tulevad õigusorganid, ei mingit rahvamiilitsat, ei mingeid oma lisakohtuid, kõik rangelt Ukraina seaduste alusel ja juriidilises väljas.»

Vanaldane naine okupeeritud Donetski tänavatel. 
Vanaldane naine okupeeritud Donetski tänavatel. Foto: Viktor Drachev/Viktor Drachev/TASS

Nende suurte sammude järel tuleb Avakovi sõnutsi väikeste sammude aeg, kus Donbassis elavatele Ukraina kodanikele tuleb tõestada, et Ukrainas on parem kui okupatsioonirežiimi all.

Siseminister nentis, et see nõuab raha - 20-30 miljardit, viiest kuni kümne aastani, et läbida rehabilitatsioonitee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles