Hawaiil käivitatakse tuumasireenid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un andmas teadlastele näpunäiteid tuumalõhkepea kohta.
Kim Jong-un andmas teadlastele näpunäiteid tuumalõhkepea kohta. Foto: YONHAP/REUTERS/Scanpix

Hawaii saartel alustab sel nädalal igakuiste tuumarünnakusireenide katsetamisega. Sireen pole kasutusel olnud juba rohkem kui 30 aastat, viimati rakendati neid Külma sõja päevil.

Süsteeme katsetatakse ametnike sõnul selleks, et olla valmis Põhja-Korea võimalikuks rünnakuks Hawaii vastu. Väidetavalt on Kim Jong-uni riik võimeline ballistilise raketiga saartele pihta saama.

Huilgavad sireenid kostuvad ühe minuti jooksul rohkem kui 400 erinevast asukohast Hawaii saartel. Elanikud teavad esimest sireeni oodata sel reedel, kohaliku aja järgi kell 11.45 ennelõunal. Edaspidi katsetatakse süsteemi iga kuu esimesel tööpäeval.

Häire kõlades toimimiseks on rahvale edastatud ka instruktsioonid. Nad peavad minema siseruumidesse, seal püsima ning korraldusi ootama jääma.

Hwasong-12 ballistiline rakett.
Hwasong-12 ballistiline rakett. Foto: STR/AFP/Scanpix

Arvutuste kohaselt tapaks Hawaii Oahu saare kohal plahvatav 150-kilotonnine tuumarelv 18 000 inimest koheselt ja vigastaks veel 50 000-120 000. Siiski, 90 protsenti Hawaii 1,4 miljonist inimesest elaks sellise rünnaku üle. Hawaii oleks mõnede hinnangul just Põhja-Korea võimaliku agressiooni sihtmärk.

Juhul kui Põhja-Korea peaks Hawaii suunas raketi teele saatma, hoiataks USA Vaikse ookeani väejuhatus osariigi kriisiametnikke, kes käivitaksid häiresireeni. See annaks inimestele 12-15 minutit, et varjuda.

Sellisel puhul soovitatakse inimestel otsida varju hoonetest, sest see vähendaks maksimaalselt radioaktiivse kiirguse ohtu. Reutersi andmetel saarel punkreid ei eksisteeri.

Tuumasireenide kõrval katsetab Hawaii igakuiselt ka looduskatastroofidest teavitamiseks mõeldud kanaleid.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles