Uued sõbrad? Trump ja Erdoğan leidsid ühise keele (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Recep Tayyip Erdogan.
Donald Trump ja Recep Tayyip Erdogan. Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles täna, et tema eelmise nädala telefonikõne USA riigipea Donald Trumpiga oli pika aja jooksul esimene kord, mil Erdoğan tundis, et on Trumpiga samal lainepikkusel. Türgi presidendi sõnul räägitakse sel nädalal uuesti.

Diplomaatilised sidemed Ankara ja Washingtoni vahel on saanud mitu tagasilööki erimeelsuste tõttu. Näiteks ei meeldi Türgile, et USA toetab Süüria kodusõjas kurdidest mässulisi (YPG). Ankara peab rühmitust terroristlikuks.

«Reedene telefonikõne Trumpiga oli pika aja jooksul esimene, mille käigus olime samal lainepikkusel,» ütles Erdoğan täna antud kõnes oma erakonna liikmetele.

Türgi riigipea sõnul jätkuvad lähipäevil arutelud YPG küsimuses, samuti räägitakse kaitsekoostööst ning arutatakse Erdoğani poolt riigipöördekatses süüdistatava ja USAs redutava Fethullah Güleni vastase võitluse üle.

Donald Trump Ovaalkabinetis telefoniga rääkimas.
Donald Trump Ovaalkabinetis telefoniga rääkimas. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Türgi välisministri sõnul oli Trump reedel Erdoğanile öelnud, et on andnud korralduse kurdide mässulistele relvade andmise lõpetamiseks.

Pentagon väitis eile, et kurdidele relvade jagamise kord vaadatakse üle, aga ei väitnud, et varustamine lõpetatakse. Sellega viidati, et relvastuse jagamise vajalikkus otsustatakse konfliktikoldes ja seda tehakse vastavalt vajadusele.

Tänase päeva jooksul võetakse Pentagoni väljaütlemine Türgi julgeolekunõukogus ka arutuse alla.

Türgi presidendi sõnul oli Trump viidanud, et uus telefonikõne võib veel sel nädalal aset leida. «Kui tema ei helista, siis helistan mina,» ütles Erdoğan. 

Erdoğan täna Ankaras.
Erdoğan täna Ankaras. Foto: AP/SCANPIX
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles