KOHALIK VAADE. Süüria põgenik eksis eikellegimaale

Jure Brankovič
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahmad Shamieh jaanuaris Ljubljanas.
Ahmad Shamieh jaanuaris Ljubljanas. Foto: imago/Eibner Europa/Scanpix

Filmis «Terminal» sattus Tom Hanksi kehastatud Viktor Navorski ilma dokumentideta immigrandina lennujaama üheksaks kuuks lõksu, enne kui ta pääses lõpuks Ameerika Ühendriikidesse. See oli pikk ootus, kuid siiski märksa lühem ajast, mis kulub Euroopasse jõudnud asüülitaotlejal keskmiselt selleks, et selgitada välja, kummal pool tara saab ta varjupaika taotleda.

2015. aastal jõudis Euroopasse üle miljoni migrandi, kelle põhisihtkoht oli Saksamaa. 42-aastane süürlane Ahmad Shamieh saabus Euroopasse sama rändelainega, kuid rahvamassi sabas, seetõttu ei saanud ta kasutada võimalusi, mida pakkus avatud uste poliitika (viide Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli otsusele avada migrantidele riigi piirid – toim).

Shamieh sisenes Euroopa Liitu Horvaatias, sealt aga liikus ta edasi. Tõotatud maa uksed löödi tema nina ees kinni Spielfeldis (linn Sloveenia ja Austria piiril – toim). Kuna Austria piirivalvurid saatsid mehe tagasi, palus ta asüüli Sloveenias. See juhtus 2016. aasta veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles