Saksamaa luure on mures Balkani islamiäärmuslaste pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konservatiivne moslem Sarajevos. Pilt on illustratiivne.
Konservatiivne moslem Sarajevos. Pilt on illustratiivne. Foto: ELVIS BARUKCIC/AFP/Scanpix

Saksamaa luureagentuur (BND) on järjest rohkem mures islamiäärmusluse leviku pärast Bosnia ja Hertsegoviinas, teatas täna luureallikatele viidates ajaleht Berliner Zeitung.

Väidetavalt on agentuur oma tähelepanu pööranud kogu Balkani regiooni stabiilsusele ja nähakse ohumärke.

Mitme generatsiooni jooksul olid Bosnia ja Hertsegoviina moslemid liberaalse maailmavaatega, aga 1990ndatest aastatest alates on religioossed erinevused ning religiooni tähtsus riigis kasvanud.

Sealse sõja ajal reisisid paljud Lähis-Ida riikidest pärit islamiusulised Bosniasse, et sealsete moslemitega koos võidelda. Paljud neist said pärast sõda ka Bosnia kodakondsuse ning on üritanud nüüd noori inimesi religiooni eest võitlema ässitada.

Berliner Zeitungi andmetel investeerivad Saudi Araabia ja teised Pärsia lahe riigid suuri summasid, et ultrakonservatiivset vahhabistlikku õpetust Bosnias juurutada. Saudi heategevusorganisatsioonid on raha andnud ka pühakodade ehituseks, näiteks toetati Sarajevos asuvat King Fahdi mošee ehitust. Tegu on Balkanimaade suurima mošeega.

Mošee Sarajevos, mille ehitamist toetas Saudi Araabia.
Mošee Sarajevos, mille ehitamist toetas Saudi Araabia. Foto: Heidi Rinke / GODONG/picture-alliance / Scanpix

Viimastel aastatel on paljud Bosnia ja Hertsegoviina moslemid ka Lähis-Idasse reisinud, et seal islamiäärmuslaste ridades võidelda. Sarnaseid juhtumeid on ette tulnud ka Kosovos ja Albaanias, kus elab arvestatav hulk moslemeid.

Balkani meedia kohaselt liitusid Süürias peetava sõjaga paljud Jugoslaavia sõdade veteranid, kellest said Lähis-Idas palgasõdurid.

Bruno Kahl.
Bruno Kahl. Foto: Jens Schicke/imago/Scanpix

Berliner Zeitung toob probleemina välja, et Bosnia ja Hertsegoviina oli riik, mis oli osa niinimetatud Balkani migratsiooniteest, mille kaudu rändas migrandikriisi jooksul üle miljoni migrandi ja seetõttu võivad äärmuslased olla jõudnud sealt ka Lääne-Euroopasse.

BND teeb tihedat koostööd teiste luureagentuuridega, et Balkani-äärmuslastele jälile saada. Kaks nädalat tagasi kirjeldas BND direktor Bruno Kahl mitmeid endiseid Jugoslaavia riike habrastena. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles