Iiri asepeaminister astub valitsuskriisi lõpetamiseks tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frances Fitzgerald.
Frances Fitzgerald. Foto: Brian Lawless/PA Wire/PA Images/Scanpix

Iirimaa asepeaminister Frances Fitzgerald astub tagasi, eesmärgiga lõpetada valitsust kukutada ähvardav kriis, teatas Iirimaa rahvusringhääling RTE täna.

Kriis puhkes üle-eelmisel nädalal ja ähvardab esile kutsuda ennetähtaegsed parlamendivalimised veel enne jõule.

Kriis keerleb väite ümber, et 2014.-2016. aastani justiitsministeeriumit juhtinud Fitzgerald teadis katsetest õõnestada politsei vilepuhujat Maurice McCabe'i, kes rääkis väidetavast korruptsioonist ja ametiseisundi kuritarvitamisest politseis.

Peamine opositsioonierakond Fianna Fáil esitas peaminister Leo Varadkari vastu umbusalduse avaldamise eelnõu, mille üle pidi toimuma hääletus täna hilisõhtul. Nüüd pole selge, kas see toimub või mitte.

Leo Varadkar.
Leo Varadkar. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix

Fianna Fáil oli seni toetanud Varadkari Fine Gaeli vähemusvalitsust, kuid nõudis toetamise lõpetamise ähvardusel Fitzgeraldi tagasiastumist. Varadkar oli Fitzgeraldi vallandamise varem välistanud.

Kriis vältab Iirimaa jaoks keerulisel ajal. Dublin üritab saada Suurbritannialt garantiisid, et detsembris toimuval Euroopa Liidu tippkohtumisel lepitakse Suurbritanniaga kokku, et Iirimaa ja Põhja-Iirimaa piir püsib täielikult avatuna pärast Suurbritannia lahkumist Euroopa Liidust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles