Süüria kurdid USA-le: ärge pöörake meile selga (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA toetatud süüria araablaste ja kurdide ühisüksuse võitlejad.
USA toetatud süüria araablaste ja kurdide ühisüksuse võitlejad. Foto: DELIL SOULEIMAN/AFP/Scanpix

Washington võib õõnestada kampaaniat äärmusrühmituse ISIS vastu ja kaotada oma koha regiooni võitluses terrorismi vastu, kui USA pöörab selja oma ainsatele liitlastele Süürias ehk süüria kurdidele, hoiatas Süüria kurdide kõrge ametnik.

USA-toetatud Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) poliitilise tiiva liige Ilham Ahmed reageeris sellega USA administratsiooni teatele, et sõjaline abi kurdide juhitavatele vägedele võidakse peatada.

Valge Maja ja Pentagon teatasid nädalavahetusel, et kaalumisel on muudatused SDFile antavas sõjalises toetuses, kuid nad ei kinnitanud, et relvatarned täielikult peatatakse.

Ahmedi sõnul olid sellises sõnastuses avaldused ilmselt mõeldud Türgile, kuna Ankara peab Süüria kurdivõitlejaid seotuks Türgis tegutseva Kurdistani Töölisparteiga (PKK), mida Türgi ja USA peavad terroriorganisatsiooniks.

«Üks asi on ilmselt selge, et kui ameeriklased pööravad selja oma ainsatele partneritele [Süürias], siis see tähendab nende taandumist võitlusest Daeshi vastu Lähis-Idas,» ütles Ahmed, kasutades ISISe teist nimekuju.

«Kui nad tõesti otsustavad toetuse peatada, siis see tähendab, et nad annavad Daeshile võimaluse uuesti ilmuda ja levida,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles