Põhja-Korea tulistas taas välja ballistilise raketi (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea raketikatsetus.
Põhja-Korea raketikatsetus. Foto: STR/AFP/Scanpix

Põhja-Korea teatas täna, et katsetas uut ja kogu USA-d tabada suutvat mandritevahelist ballistilist raketti Hwasong 15, edastas Lõuna-Korea meedia armee allikatele viidates. Teadet kinnitasid ka USA esindajad.

Sellega lõppes üle kahe kuu kestnud paus Põhja-Korea raketikatsetustes. Eelmine katsetus toimus 15. septembril ning kolmapäeval toimunud katsetusega lõppesid spekulatsioonid, et pausi tingis Põhja-Korea soov avada pingete lõdvendamiseks uks läbirääkimistele.

Põhja-Korea riigitelevisioon tõi katsetusest teatamiseks tagasi erus Ri Chun-hee, kes ilmub kaamerate ette vaid kõige olulisemateks teadeteks.

Sel korral kuulutas ta Põhja-Korea täielikuks tuumariigiks.

«Kim Jong-un kuulutas uhkusega, et oleme viimaks teostanud suure ajaloolise ürituse, milleks on riikliku tuumajõu lõpuni viimine... ja raketijõu ehitamine,» lisas ta.

«Hwasong-15 edukas katsetus on hindamatu võit, mille võtsid suur ja kangelaslik Põhja-Korea rahvas,» rõhutas Ri.

Põhja-Korea riigimeedia ütles, et täna teele saadetud rakett on Pyongyangi seni välja arendatutest tehniliselt kõige keerulisem.

«Relvasüsteem Hwasong-15 on mandritevaheline ballistiline rakett, mille tipus on ülisuur ja raske lõhkepea, mis suudab tabada kogu Mandri-USA-d,» ütles riiklik uudisteagentuur KCNA.

Pyongyangi sõnul jõudis rakett 4475 kilomeetri kõrguseni ja kukkus vette laskeplatvormist 950 kilomeetri kaugusel.

Relvastuskontrolli ekspert David Wright ütles, et raketi trajektoori järgi otsustades on raketi tegelik laskeulatus 13 000 kilomeetrit. See oleks varasematest katsetustest suurim ning tähendaks, et rakett suudab tabada kõiki USA suurlinnu.

Pyongyang pole veel tõestanud, et on omandanud tehnilise oskuse tuua lõhkepea kosmosest Maale tagasi ühes tükis ja töötavana, kuid eksperdid arvavad, et Põhja-Korea on tuumaraketilöögi andmise võimekuse lävel.

«See ei pea meile meeldima, kuid peame õppima elama Põhja-Korea võimega sihtida USA-d tuumarelvadega,» ütles Middlebury strateegiliste uuringute instituudi teadur Jeffrey Lewis.

USA: Põhja-Korea osas on endiselt diplomaatiline lahendus

USA välisminister Rex Tillerson ütles pärast Pyongyangi värsket raketikatsetust, et Ühendriikide hinnangul on Põhja-Korea osas praegu veel endiselt olemas diplomaatiline lahendus. «Praegu veel on diplomaatiline lahendus endiselt olemas ja avatud,» kinnitas Tillerson. «USA jääb pühendunuks rahumeelse tee leidmisele, et lõpetada Põhja-Korea sõjakas tegutsemine,» ütles välisminister.

USA, Jaapan ja Lõuna-Korea nõudsid teisipäeval ÜRO Julgeolekunõukogu erakorralist kokkukutsumist seoses Põhja-Korea värske raketikatsetusega, teatasid diplomaadid. Erakorraline istung leiab aset tõenäoliselt täna.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles