Hondurase opositsioonikandidaat süüdistas presidenti valimispettuses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salvador Nasralla.
Salvador Nasralla. Foto: Fernando Antonio/AP

Hondurase opositsioonikandidaat Salvador Nasralla süüdistas teisipäeval otsesõnu ametisolevat presidenti Juan Orlando Hernandezi valimistulemuste võltsimises.

Endine televisiooni uudisteankur Nasralla, kes esindab vasakpoolset ühendust Opositsiooniliit Diktatuuri Vastu, kinnitas usutluses uudisteagentuurile AFP, et Hernandez mängib kokku armee ja valimisametnikega, et saada presidendivalimistel eelist.

Mõlemad kuulutasid ennast valimiste võitjaks enne ametlike tulemuste selgumist.

Keskvalimiskomisjoni internetiküljel teisipäeval avaldatud informatsiooni kohaselt on praeguseks loetud vaid 61 protsenti häältest. Nasralla on kogunud 44,4 ja Hernandez 40,5 toetusprotsenti.

Hondurase kuus miljonit valijat andis pühapäeval hääle presidendivalimistel, kus praegune riigipea Hernández taotles teist ametiaega, ehkki põhiseadus näeb ette ühe.

Hernándeze konservatiivne Rahvuspartei, millel on parlamendis ülekaal, väitis, et 2015. aasta ülekohtu otsuse põhjal on presidendil õigus teisele ametiajale. Opositsioon nii ei arva ja väidab, et kohtul ei ole võimu 1982. aastal vastu võetud põhiseaduse sätete üle.

Hernándeze põhivastased väidavad, et valimiskomisjon valmistub võltsimiseks, et ametisolev president võitjaks kuulutada. Komisjon eitab seda ja juhib tähelepanu 16 000 vaatlejale, kellest 600 on välisriikidest.

Lisaks presidendile valiti pühapäeval ka kolm asepresidenti, 128-liikmeline kongress, 20 esindajat Kesk-Ameerika parlamenti ja 298 linnapead.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles