Galerii ja video: Greenpeace tõestas taas, et Prantsusmaa tuumajaama sissemurdmine on käkitegu (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Greenpeace'i aktivistid tungisid eile Prantsuse tuumajaama, teatas organisatsioon.

Keskkonnakaitseorganisatsiooni viimasest aktsioonist, mille eesmärk oli näidata kui haavatavad on Prantsusmaa tuumarajatised, võttis osa 20 vabatahtlikku.

Greenpeace'i sõnul tõestas nende ettevõtmine, et Cruasi jaama on erakordselt lihtne sisse murda, eriti puudulik on aga valve selle tuumakütuse jäätmete basseinidega juures.

«Põlengu algatamiseks pole vaja teha muud, kui teha auk hoone seina,» ütles uudisteagentuurile AFP Greenpeace'i Prantsusmaa juht Yannick Rousselet.

Prantsuse riiklik energiakontsern EDF kinnitas, et sissemurdmine toimus, kuid rõhutas, et jaama turvalisus polnud selle tõttu kordagi ohus.

Politsei sõnul võeti vahi alla 22 inimest, märkides, et mingit ohtu need aktivistid ei kujutanud. Taoline vahejuhtum on sel kuul juba teine.

Oktoobris õnnestus Greenpeace'i aktivistidel sisse pääseda Luksemburgi piiri lähistel asuvasse Cattenomi tuumajaama, kus nad lasid tuumajäätmete basseinide kõrval ilutulestikku.

Prantsusmaa, kus 75 protsenti riigi energiavajadusest saadakse tuumaenergiast, on kõige enam tuumaenegiast sõltuv riik maailmas. Kokku asub Prantsusmaal 58 tuumajaama.

Peaminister Emmanuel Macroni valitsuse plaan on aga aastaks 2025 ligikaudu kolmandiku neist sulgeda, toetamaks taastuvenergia osakaalu tõusu.

2015. aastal kirjutas Greenpeace oma raportis, et Prantsuse tuumajaamade turvarisk on praegusel ajal tõsisem probleem kui varem, sest enamik nendest on ehitatud enne kui tekkis reaalne oht globaalse džihadistide liikumise suunalt, mida esindavad äärmusrühmitused nagu ISIS ja al-Qaeda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles