KOHALIK VAADE. Hispaania võitleb kõrbestumisega

Gregorio García Maestro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokku kuivanud Entrepeñase veehoidla Hispaania keskosas Guadalajara provintsis Tejo jõe ääres.
Kokku kuivanud Entrepeñase veehoidla Hispaania keskosas Guadalajara provintsis Tejo jõe ääres. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP/Scanpix

Igal aastal suunduvad paljud inimesed põua saabudes Hispaania lääneosas Zamora provintsis asuva Almendra veehoidla juurde. Veetase langeb seal nii madalale, et vee alt ilmuvad nähtavale vanade hoonete ja kiriku varemed. Kallastelt avanev vaatepilt on üllatav ja pakub mõnele võimaluse näha oma vana kodumaja.

Need on kadunud Argusino küla varemed. Nagu paljud teised asulad, ujutati ka Argusino Francisco Franco diktatuuri ajal (aastatel 1939–1975 – toim) üle veega ning asula kohale rajati tehisjärv, et varustada veega nii põlde kui ka majapidamisi.

Kui vaadata veehoidlate arvu ühe inimese kohta, on Hispaania oma 1300 veehoidlaga esirinnas kogu maailmas. Greenpeace’i esindaja Julio Barea sõnul ei saa Hispaaniasse rajada enam ühtegi uut veehoidlat ilma looduslikke kaitsealasid hävitamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles