Saksa kohus tahab Auschwitzi laagri 96-aastase endise valvuri reaalselt trellide taha saata (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oskar Gröning 94-aastaena kohtus.
Oskar Gröning 94-aastaena kohtus. Foto: Tobias Schwarz/AP/SCANPIX

Auschwitzi koonduslaagris valvurina töötanud 96-aastase mehe tervis on piisavalt hea, et kanda nelja-aastast vanglakaristust, teatas Saksa kohus täna.

«Eksperthinnangul peab kõrgeim regionaalkohus süüdimõistetud isiku tervist piisavalt heaks, et kanda karistust oma kõrgest vanusest hoolimata,» teatas Celle kohus Oskar Gröningu kohtuotsuses.

Gröning mõisteti 2015. aasta juulis süüdi 300 000 inimese tapmise kaasosaluses Natsi-Saksamaal Auschwitzi koonduslaagris. Seejärel esitas Gröning apellatsiooni karistuse peatamiseks.

Gröningi vangistamine ei rikuks tema põhiõigusi, teatati kohtuotsuses, mille järgi rakendataks mehe kõrge ea tõttu adekvaatseid ettevaatusabinõusid. Süüalune on võimeline oma karistust kandma, kui ta saab vastavat meditsiinilist abi, lisasid kohtuvõimud.

SSi liikmena oli Gröningi üheks ülesandeks koonduslaagri ohvritelt ära võetud raha kokku koguda ja selle üle arvet pidada, mistõttu ta sai Auschwitzi raamatupidaja hüüdnime.

Aastal 2015 võttis Gröning kohtus omaks moraalse süü surmalaagris toime pandud massimõrvade eest ja palus andestust. Samuti ütles ta toona, et oli 1942. aastal laagrisse saabumise järel ohvrite kallal toime pandud kuritegudest vapustatud ja taotles oma ülemustelt kolm korda rindele saatmist. Gröning sai enda sõnul loa rindele suunduda alles 1944. aasta sügisel.

Auschwitzis suri aastatel 1940-1945 ligikaudu 1,1 miljonit inimest, enamik neist Euroopa juudid.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles