USA ärgitas katkestama kõiki sidemeid Põhja-Koreaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikki Haley vestlemas Hiina asesuursaadiku Wu Haitaoga.
Nikki Haley vestlemas Hiina asesuursaadiku Wu Haitaoga. Foto: AFP/SCANPIX

USA kutsus kolmapäeval maailma riike üles katkestama kõik diplomaatilised ja kaubandussidemed Põhja-Koreaga vastuseks selle viimasele mandritevahelise ballistilise raketi (ICBM) katsetusele.

"Me kutsume kõiki riike katkestama kõik sidemed Põhja-Koreaga," ütles Ühendriikide suursaadik Nikki Haley ÜRO Julgeolekunõukogu erakorralisel istungil.

Haley hoiatas, et sõja puhkemise korral hävitatakse Põhja-Korea täielikult.

"Põhja-Korea diktaator tegi eile valiku, mis toob maailma sõjale lähemale," märkis USA saadik. "Kui sõda peaks puhkema, ärgu olgu siin kaksipidi mõistmist: Põhja-Korea režiim hävitatakse täielikult," lisas ta.

Istung kutsuti kokku USA, Jaapani ja Põhja-Korea ettepanekul.

Pyongyang teatas varem, et katsetas teisipäeval uut ja kogu USA-d tabada suutvat mandritevahelist ballistilist raketti Hwasong 15, edastas Lõuna-Korea meedia.

Sellega lõppes üle kahe kuu kestnud paus Põhja-Korea raketikatsetustes. Eelmine katsetus toimus 15. septembril ning kolmapäeval toimunud katsetusega lõppesid spekulatsioonid, et pausi tingis Põhja-Korea soov avada pingete lõdvendamiseks uks läbirääkimistele.

Põhja-Korea riigimeedia ütles, et kolmapäeval teele saadetud rakett on Pyongyangi seni välja arendatutest tehniliselt kõige keerulisem.

"Relvasüsteem Hwasong-15 on mandritevaheline ballistiline rakett, mille tipus on ülisuur ja raske lõhkepea, mis suudab tabada kogu Mandri-USA-d," ütles riiklik uudisteagentuur KCNA.

Pyongyangi sõnul jõudis rakett 4475 meetri kõrguseni ja kukkus vette laskeplatvormist 950 kilomeetri kaugusel.

Relvastuskontrolli ekspert David Wright ütles, et raketi trajektoori järgi otsustades on raketi tegelik laskeulatus 13 000 kilomeetrit. See oleks varasematest katsetustest suurim ning tähendaks, et rakett suudab tabada kõiki USA suurlinnu.

Pyongyang pole veel tõestanud, et on omandanud tehnilise oskuse tuua lõhkepea kosmosest Maale tagasi ühes tükis ja töötavana, kuid eksperdid arvavad, et Põhja-Korea on tuumaraketilöögi andmise võimekuse lävel.

Kreml nimetas Pyongyangi raketitesti provokatsiooniks ja Hiina väljendas selle üle "sügavat muret".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles