Galerii: Moskva õigeusu kiriku kongress näeb Nikolai II tapmises juutide vandenõu (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene õigeusu kiriku komisjon uurib väidet, et Venemaa viimase tsaari Nikolai II ja tema perekonna surnuks tulistamine 1918. aastal oli rituaalmõrv, elustades sellega taas kunagise teooria, et Nikolai II tapmine oli juutide vandenõu, vahendab Moscow Times.

Teemat arutab ka sel nädalal kogunev Moskva õigeusu kiriku kongress, mis on võtnud endale eesmärgiks kontrollida Nikolai II säilmete ehtsust.

Nikolai II pandi pärast riigipea troonist loobumist 1917. aastal koduaresti ja 1918. aasta 17. juulil lasid bolševikud ta koos oma naise ja viie lapsega Jekaterinburgis asuva Ipatjevi maja keldris maha.

Venemaa viimane tsaar Nikolai II koos abikaasa ja lastega 1905. aastal.
Venemaa viimane tsaar Nikolai II koos abikaasa ja lastega 1905. aastal. Foto: akg-images/Scanpix

Väidetavalt on mitu kirikukomisjoni liiget, sealhulgas ka president Vladimir Putini vaimulikuks nõuandjaks peetud piiskop Tihhon, arvamusel, et tegu oli rituaalmõrvaga. Nimelt levitasid antisemiidid 20. sajandi alul versiooni, et juudid kasutavad salarituaalidel kristlaste verd.

Venemaa juurdluskomitee alustasgi Vene õigeusus kiriku palvel 100 aastat tagasi toimunud mõrva uut uurimist 2015. aastal, kuigi Romanovite perekonna maha lasknud bolševikud on praeguseks juba surnud.

Juurdluskomitee esindaja Marina Molotsova kinnitas, et paari aastakümne jooksul on tehtud 34 kohtuekspertiisi seoses Jekaterinburgi piirkonnast leitud säilmetega. «Korraldatakse psühholoogiline ja ajalooline ekspertiis, et teha selgeks, kas tegu võis olla rituaalmõrvaga,» lisas ta.

Vene juudikogukondade föderatsioon on seepeale sõna võtnud, et selliste väidete näol on tegu šokeeriva antisemiitliku müüdi levitamisega.

«Me kõik arvame, et see on absoluutselt vastuvõetamatu,» selgitas uudisteagentuurile Interfax föderatsiooni esindaja Boriss Gorin, kelle sõnul on organisatsioon eelkõige šokeeritud selliste vihjete täielikust absurdsusest.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles