Haagi jurist: mürgi toimetamine kohtusaali on lihtne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Praljak pole kurjategija. Ma lükkan teie otsuse tagasi,» hüüdis 72-aastane Praljak pärast seda, kui kohtunikud olid jätnud jõusse Bosnia horvaatide endisele sõjaväekomandörile varem määratud 20-aastase vanglakaristuse 1993.–1995. aasta konflikti käigus toime pandud kuritegude pärast.
«Praljak pole kurjategija. Ma lükkan teie otsuse tagasi,» hüüdis 72-aastane Praljak pärast seda, kui kohtunikud olid jätnud jõusse Bosnia horvaatide endisele sõjaväekomandörile varem määratud 20-aastase vanglakaristuse 1993.–1995. aasta konflikti käigus toime pandud kuritegude pärast. Foto: AFP/SCANPIX

Eile ÜRO Endise Jugoslaavia Rahvusvahelise Kriminaaltribunali (ICTY) istungil surnud sõjakurjategija Slobodan Praljaki jaoks ei olnud mürgi toimetamine kohtusaali liiga keeruline ülesanne, kommenteeris täna Haagi jurist.

Toma Fila.
Toma Fila. Foto: Urdahl, Olav/SCANPIX/Code 95021

Praeguseks hetkeks pole küll selge, kuidas täpselt 72-aastane Praljak vahi all viibides mürgi kätte sai, sest Bosnia horvaadist endine sõjaväejuht istus kinni ÜRO kinnipidamisasutuses ja kohtusaali sõidutati ta valvega sõidukis.  Samuti pole praeguseks veel teada, mis mürgiga oli tegu.

Mitmeid sõjakurjategijaid Haagi kohtus kaitsnud Serbia jurist Toma Fila ütles uudisteagentuurile AP, et kohtusaali mürgi toimetamine oli lihtne, sest kohtu ametnike turvakontroll on sisuliselt sama nagu lennujaamades.

Turvatöötajad võtatavad ära mobiiltelefonid ja kontrollivad üle metallist esemeid, aga ravimeid või väikest kogust vedelikku arvele ei võeta, lausus Fila.

Horvaatia peaminister Andrej Plenković.
Horvaatia peaminister Andrej Plenković. Foto: AFP/Scanpix

Horvaatia riigitelevisiooni teatel, mida kinnitas hiljem ka riigi peaminister Andrej Plenković suri Praljak eile Hollandi haiglas.

Filmi- ja telerežisöörina ning Zagrebis filosoofia ja sotsioloogia õppejõuna töötanud Praljak liitus Horvaatia sõjaväega 1991. aastal ning tõusis sõjaaastatel ta kindraliks.

Enne Praljaki on endalt elu võtnud ka kaks sõjatribunali poolt kinnipeetud serblast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles