May kritiseeris Suurbritannia paremäärmuslasi toetanud Trumpi (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Theresa May.
Donald Trump ja Theresa May. Foto: DANNY GYS/AFP/SCANPIX

Suurbritannia peaminister Theresa May kabinet kritiseeris USA presidendi Donald Trumpi otsust jagada Twitteris usuviha õhutavat sisu. Trump vastas, et May peaks keskenduma terrorismiga võitlemisele selle asemel, et teda hurjutada.

Transatlantiline koostöö on saanud löögi tobedal põhjusel – nimelt jagas Trump Twitteris paremäärmusliku rühmituse Britain First juhi postitust, milles kujutatakse väidetavalt islamiusuliste isikute vägivallaakte Suurbritannias.

Briti peaministri kõneisik vastas: «Briti rahvas ei võta mingil juhul omaks paremäärmuslaste eelarvamuslikku retoorikat, mis käib vastu väärtustele, mida see riik esindab – sündsus, sallivus ja austus.»

Pärast seda, kui Briti peaministri kõneisik Trumpi säutsu kritiseeris, vastas Trump: «Ära keskendu minule vaid destruktiivsele radikaalsele islamiterrorismile, mis Ühendkuningriigis aset leiab. Meil on kõik hästi!»

Veelgi kentsakamaks teeb juhtumi asjaolu, et Trump adresseeris säutsu esmalt valele Twitteri kasutajale.

Lähis-Ida visiidil viibiv May Trumpi kommentaaridele isiklikult ei vastanud. Selle asemel sai temast esimene suurriigi juht, kes on Islamiriigi käest vabastatud Iraaki külastanud.

Trumpi kriitikale vastas aga USA Utah osariigi senaator Orrin Hatch, kes kohtus Mayga eelmisel nädalal Londonis, et mõlema riigi terroriohtu arutada.

«Theresa May on üks suurtest riigipeadest, ja mul on tema suhtes uskumatu poolehoid ja austus, kuna ta suudab juhtida Ühendkuningriiki keerulistel aegadel,» kirjutas Hatch.

Briti parlament on alustanud Trumpi torke osas ka avalikku arutelu.

Paremäärmusliku liikumise Britain First asejuht Jayda Fransen tänas aga Trumpi tähelepanu ja toetuse eest. «Jumal õnnistagu Ameerikat!» säutsus Fransen.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles