Taani sai õiguse Nord Stream 2 ehitust takistada (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Stream 2 toru viimistlemine.
Nord Stream 2 toru viimistlemine. Foto: Norbert Fellechner/imago/BildFunkMV/Scanpix

Taani parlament võttis täna vastu seaduse, mille kohaselt on riigi välisministril õigus välispoliitika või julgeoleku kaalutlustel keelata Nord Stream 2 gaasijuhtme rajamine Taani vetesse.

Varasemalt ei olnud Taani regulaatoritel õigust poliitilistel kaalutlustel Taani territoriaalvetesse gaasijuhtmete rajamist keelata.

Eelnõu tuli Taani parlamendis lugemisele eelmisel kuul ning seda toetasid nii valitsus- kui suuremad opositsiooniparteid.

Varem võeti riigi vetesse torujuhtmeid ehitades arvesse vaid keskkonnategureid, kuid uue seaduse kohaselt arvestatakse ehitusloa andmisel ka julgeoleku-, välispoliitiliste, kaitse- ja poliitiliste faktoritega.

Torujuhtme kriitikud on öelnud, et Venemaalt läbi Läänemere Saksamaale suunduv torujuhe võib teha Euroopa haavatavaks Venemaa väljapressimisele ning kahjustaks potentsiaalselt Euroopa Liidule lähenevat Ukrainat.

«Ma olen väga rõõmus, et parlamendil ja valitsusel on nüüd võimalik ehituse hindamiseks kaasata ka julgeoleku, riigikaitse ja välispoliitika aspekte,» sõnas Taani energeetikaminister Lars Christian Lilleholt toona.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles