Põhja-Korea avaldas video senisest suurima raketi katsetusest (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hwasong-15 start.
Hwasong-15 start. Foto: KCNA VIA KNS/AFP/Scanpix

Põhja-Korea riigimeedia avaldas esimesed pildid ja video teisipäeva hilisõhtul toimunud mandritevahelise raketi Hwasong-15 katsetusest, mille lennuulatus hõlmab Pyongyangi sõnul pea kogu maakera.

Ekspertide sõnul on Hwasong-15 näol tegemist tõeliselt suure raketiga, mille sarnaseid suudavad toota vaid mõned maailma riigid.

Rakett lendas 950 kilomeetrit enne kui Jaapani merre plartsatas. Pyongyangi sõnul jõudis rakett 4475 kilomeetri kõrguseni.

Põhja-Korea sõnul oli kogu lennu kestus 53 minutit.

Võrreldes juulis katsetatud Hwasong-14 raketiga lendas Hwasong-15 kõrgemale ja pikemat aega, kuid ei jõudnud nii kaugele.

Kim Jong-uni sõnul oli raketikatsetus edukas ning märkis ajaloolist päeva, mil riik sai viimaks enda valdusesse raketi, mis suudab tuumalõhkepead kanda.

Viimast väidet ei ole eksperdid kinnitama tõtanud, kuna näiteks USA mandriosani jõudmiseks peaks raketti paigutatava tuumalõhkepea kaal jääma alla 350 kilogrammi. Sellise kaaluga tuumapommi ei ole Põhja-Korea tõenäoliselt veel välja arendanud.

Pyongyang pole veel tõestanud, et on omandanud tehnilise oskuse tuua lõhkepea kosmosest Maale tagasi ühes tükis ja töötavana, kuid eksperdid arvavad, et Põhja-Korea on tuumaraketilöögi andmise võimekuse lävel.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles