Argentina lõpetas kadunuks jäänud allveelaeva otsingud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadunud Argentina allveelaeva San Juani liikmete lähedased
Kadunud Argentina allveelaeva San Juani liikmete lähedased Foto: SCANPIX

Argentina merevägi teatas eile, et lõpetas kaks nädalat tagasi kadunuks jäänud allveelaeva San Juan otsingud.

Mereväe kõneisik Enrique Balbi ütles, et aktiivne päästemissioon on lõppenud, kuid jõupingutusi laeva asukoha väljaselgitamiseks jätkatakse.

Balbi ütles, et kuigi pole olnud võimalik kinnitada 44-liikmelise meeskonna hukkumist, pole uuritud piirkonnas leitud jälgi laevaõnnetusest ning rahvusvaheline päästeoperatsioon kestis kaks korda kauem, kui meeskond oleks suutnud laeval vastu pidada.

Anonüümsust palunud kõrge mereväeametnik ütles järsult, et lootust ellujäänuid leida ei ole. «Me oleme läbi elamas tragöödiat. Õhkkond mereväes on täielik kohkumus, ahastus ja valu. Me kaotasime 44 kamraadi,» sõnas ta.

Ohvitseri sõnul kaotas Argentina ka poole oma allveelaevavõimekusest. Riigil on praegu üks teenistuskõlbulik allveelaev, teine on läbimas hooldustöid.

Viimane kontakt kadunud allveelaevaga oli 15. novembril, kui alus seilas Atlandi ookeani lõunaosas 450 kilomeetri kaugusel rannikust.

Telekanal A24 teatas teisipäeval, et allveelaeva meeskond teatas viimases sõnumis mereveest põhjustatud lühisest, mis põhjustas alusel tulekahju. San Juan sai korralduse naasta kodubaasi Mar del Platas.

Kolm tundi hiljem registreeriti 48 kilomeetri kaugusel viimase signaali kohast plahvatust meenutav heli. Allveelaev asus trajektooril, mida mööda see oleks seilanud tagasi kodubaasi Mar del Platas, teatas merevägi.

USA merevägi teatas neljapäeval, et on saatnud San Juani otsingutele mehitamata otsingulaeva. Ühendriigid on üks ligi tosinast riigist, kes on Argentinat laeva otsimisel abistanud.

San Juani on üle kahe nädala lennukite toetusel tulutult otsinud terve rahvusvaheliste abilaevade armaada.

Allveelaeva pardal oli ka Argentina esimene naissoost allveelaevnik, Eliana Krawczyk (35).

President Mauricio Macri on lubanud põhjalikku juurdlust, et selgitada välja tõde juhtunu kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles