Soome kohus keelustas natsiliikumise (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjala Vastupanuliikumisse ridadesse kuuluvad neonatsid marssimas Helsingis möödunud aasta detsembris.
Põhjala Vastupanuliikumisse ridadesse kuuluvad neonatsid marssimas Helsingis möödunud aasta detsembris. Foto: vastarinta.com

Soome Pirkanmaa esimese astme kohus kuulutas eile ebaseaduslikuks Põhjamaade Vastupanuliikumise (PVL*) Soome haru tegevuse.

Kohtu otsus annab politseile õiguse organisatsiooni kogunemised kohe laiali ajada, sulgeda PVLi koduleht ning takistada nende infomaterjalide jagamist ja uute liikmete värbamist.

PVLi-vastase hagi esitas Soome riiklik politseikomisjon Pirkanmaa ringkonnakohtusse juba möödunud aasta detsembris, iseloomustades rühmitust vägivaldse ja avatult rassistlikuna. Komisjon nõudis, et seetõttu peab organisatsiooni tegevus olema seadusega reguleeritud.

Kohtusaalis kohal viibinud organisatsiooni esindajad otsusega ei nõustunud, viidates  põhiseadusele ning eitasid seaduste ja hea tava rikkumist ning vägivalla kasutamist. PVL hinnagul on maksimaalne karistus nendega seotud probleemide eest hoiatus.

PVL märkis samuti, et Pirkanmaa kohtu otsus ei mõjuta kuidagi nende plaani korraldada Soome iseseisvuspäeva auks järgmise nädala kolmapäeval rahvuslaste marss.

PVL märkis samuti, et Pirkanmaa kohtu otsus ei mõjuta kuidagi nende plaani korraldada Soome iseseisvuspäeva auks järgmise nädala kolmapäeval rahvuslaste marss.

Kuigi PVL tegutseb vähemalt seitsmes maakonnas, pole organisatsioon ametlikult ühinguna arvele võetud. Politsei sõnul ei saa see siiski tähendada, et neile Soome seadused ei kehti.

Hagidokumentides kirjeldas politseikomisjon, et PVLi tegevus on selgelt ideoloogiline ning liigitab nende propagandamaterjalid rassistlikeks ja vägivalda õhutavateks, sest need kutsuvad üles muutma Soomes kehtivaid seadusi.

Varem on Soome natsionaalsotsialistlikke organisatsioone keelustanud 1970. aastatel, kui saadeti laiali mitu toonase esinatsi Pekka Siitoini asutatud rühmitust, mille tegevus oli vastuolus Teise maailmasõja järel sõlmitud 1947. aasta nn Pariisi rahuleppega.

* PVL on Soome, Rootsi, Norra ja Taani neonatside võrgustik. Kui varem tegutses PVL põhjanaabrite juures Soome Vastupanuliikumise (SVL) nime all, kuid 2016. aastal muutis organisatsioon nime lootuses luua endast suurem ja mõjusam kuvand.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles