Vasakpoolne, roheline ja naine: Island sai uue peaministri (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi uus peaminister Katrín Jakobsdóttir (keskel) poseerimas koos oma valitsuskabinetiga eile Reykjavíkis.
Islandi uus peaminister Katrín Jakobsdóttir (keskel) poseerimas koos oma valitsuskabinetiga eile Reykjavíkis. Foto: GEIRIX/Reuters/Scanpix

Islandis moodustati eile parem- ja vasakpoolsete erakondade valitsus, mida asub juhtima erakonna Vasak-Rohelised juht Katrín Jakobsdóttir.

41-aastane Jakobsdóttir on olnud partei juht alates 2013. aastast ning aastatel 2009–2013 Islandi haridus- ja kultuuriminister.

28. oktoobril toimunud ennetähtaegsetel parlamendivalimistel võitis peaministri partei 11 kohta, platseerudes teiseks. Ühtekokku pääses parlamenti rekordiline hulk ehk kaheksa erakonda. Jakobsdóttiri pearivaal oli Iseseisvuspartei liider ja ekspeaminister Bjarni Benediktsson, kes hakkab Jakobsdóttiri valitsuses täitma rahandusministri ülesandeid.

Lisaks peaministri parteile kuuluvad valitsusse konservatiivne Iseseisvuspartei, mis on kuulunud peaaegu igasse Islandi valitsusse alates 1980. aastast, ja paremtsentristlik Progressiivne Partei.

Vasakpoolseid valitsusi on saareriigis pärast iseseisvumist 1944. aastal olnud seni vaid üks.

«See on Islandi poliitajaloost tegelikult väga huvitav hetk, sest need kolm erakonda on väga erinevad,» lausus Jakobsdóttir uudisteagentuurile AFP ja lisas, et kolmiku koostöö on äärmiselt tavatu.

Islandi uus peaminister, Vasak-Rohelise Liikumise liider Katrin Jakobsdottir.
Islandi uus peaminister, Vasak-Rohelise Liikumise liider Katrin Jakobsdottir. Foto: HALLDOR KOLBEINS/AFP/Scanpix

Jakobsdóttir on teine naissoost peaminister, esmakordselt sai Islandi valitsusjuhiks Jóhanna Sigurðardóttir.

Jóhanna Sigurðardóttir oli Islandi peaminister aastatel 2009-2012.
Jóhanna Sigurðardóttir oli Islandi peaminister aastatel 2009-2012. Foto: TOBIAS SCHWARZ/REUTERS/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles