Allikad: Merkel alustab sotsidega kõnelusi

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel ja Martin Schulz kätt surumas.
Angela Merkel ja Martin Schulz kätt surumas. Foto: Christian Thiel/imago/Scanpix

Täna väitsid allikad, et Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja sotsiaaldemokraatide liider Martin Schulz on otsustanud alustada eelkõnelusi uue suurkoalitsiooni loomiseks. Schulz lükkas väited ümber ja ütles, et kõneluste alustamise osas kokkulepet sõlmitud ei ole.

Otsus võeti väidetavalt vastu pärast Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU), Kristlik-Sotsiaalse Liidu (CSU) ja Saksamaa Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SPD) liidrite eilset kohtumist president Frank-Walter Steinmeieriga.

Kohtumine kestis veidi üle kahe tunni ja sellele ametlikku avaldust ei järgnenud. Arutati erinevaid võimalusi valitsuse moodustamiseks. Ühe erakonnaga seotud allikas kinnitas täna, et Merkel ja Schulz jõudsid kokkuleppele eelkõneluste alustamise osas.

Reuters vahendas kõnelustega seotud olnud anonüümset allikat, kelle sõnul olid osapooled väga skeptilised võimaliku Merkeli juhitava vähemusvalitsuse osas ja just seetõttu otsustati alustada kõnelusi suurkoalitsiooni moodustamiseks.

Schulz lükkas need väited ümber ja teatas, et valikud hoitakse lahtisena ja kõneluste alustamise osas pole midagi kindlat. «Ma pole rohelist tuld andnud,» sõnas Schulz pärast esialgset teadet eelkõneluste alustamise kohta. 

Schulzi sõnul lekitasid infot konservatiivide esindajad. SPD liider võttis kantsleriga pärast info lekkimist ühendust ning avaldas oma pahameelt kohtumise konfidentsiaalsuse rikkumise üle. 

Samas ei välistanud Schulz võimalust kõneluste alustamiseks. «Meil on valitsuse moodustamiseks mitu varianti. Me peame arutama kõiki neid valikuvõimalusi ja seda kavatsen ma esmaspäeval erakonna juhtkonnale soovitada,» lausus ta.

SPD liider Martin Schulz (paremal) ja Saksamaa president Frank-Walter Steinmeier.
SPD liider Martin Schulz (paremal) ja Saksamaa president Frank-Walter Steinmeier. Foto: BPA/REUTERS/Scanpix

Kuigi Schulz on valimistele järgnenud kuude jooksul olnud Merkeli suhtes kriitiline ja mitmel korral väitnud, et suurkoalitsioonist huvitatud ei olda, siis pärast CDU, Vaba Demokraatliku Partei (FDP) ja roheliste vahel peetud niinimetatud Jamaica koalitsiooni eelkõneluste läbikukkumist on mitmed SPD liikmed ning president Steinmeier teinud jõupingutusi, et Schulzi veenda.

Pärast Jamaica kõneluste läbikukkumist on CDU/CSU ja SPD liit ainsaks reaalseks võimaluseks stabiilse valitsuse moodustamiseks. 

Suurkoalitsioon moodustati ka pärast 2013. aasta valimisi. See lõpes SPD jaoks nende halvima valimistulemusega pärast Teise maailmasõja lõppu. Kehv tulemus septembris peetud valimistel oli suureks põhjuseks, miks sooviti uue suurkoalitsiooni asemel algselt enda kanda võtta opositsiooniliidri roll.

Kui uus suurkoalitsioon peaks sündima, siis hakkaks Liidupäevas opositsiooni juhtima parempopulistlik Alternatiiv Saksamaale (AfD).

Algselt ütlesid SPD liidrid, et võimaliku suurkoalitsiooni üle otsustatakse järgmisel nädalal toimuval parteikongressil. Kahtlemata on valitsuse moodustamine parteikongressil tähelepanu keskpunktis. Schulz on väitnud, et soovib küsimuse erakonna sees hääletusele panna ning mitte lasta vaid erakonna liidritel seda otsust langetada.

See võib olla ka põhjuseks, miks Schulz väited eelkõneluste alustamisest ümber lükkas.

Angela Merkel koos Frank-Walter Steinmeieri ja CSU juhi Horst Seehoferiga.
Angela Merkel koos Frank-Walter Steinmeieri ja CSU juhi Horst Seehoferiga. Foto: BPA/REUTERS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles