Poola president peab gaasikambris toimunud alasti kullimängu selgitama (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kullimäng gaasikambris.
Kullimäng gaasikambris. Foto: Kuvatõmmis videost

Aktivistid nõuavad Poola presidendilt selgitust selle kohta, kuidas õnnestus kunstnikel filmida video alasti kullimängust natside koonduslaagri gaasikambris.

Videol on näha, kuidas alasti mehed ja naised jooksevad ringi endises Stutthofi koonduslaagris, kus hukkus üle 65 000 inimese.

1999. aastal Artur Żmijevski poolt filmitud videot esitleti Krakowis toimunud näitusel 2015. aastal, seda hoolimata Iisraeli tugevast vastuseisust. Iisraeli saatkond oli küll näituse toetaja, aga nõudis hiljem vastuolulise video eemaldamist. Sellest Krakowis keelduti, viidates sõnavabadusele.

Filmimise asukoht ei olnud kuni selle aastani teada. Huvitaval kombel sai asukoht avalikuks pärast Cambridge'i hertsogi ja hertsoginna visiiti Stutthofi. Eksperdid võrdlesid videosalvestist Williami ja Kate'i visiidist ning vastuolulist videot. Leiti, et filmimiseks oli kasutatud just üht Stutthofi gaasikambrit.

Prints William ja Kate sel suvel Stutthofis.
Prints William ja Kate sel suvel Stutthofis. Foto: Czarek Sokolowski/AP/Scanpix

Sarnasused leidis esmalt üks Jeruusalemma advokaat, hiljem kinnitasid seda ka eksperdid.

Nüüd on näiteks Simon Wiesenthali Keskus ja teised holokaustiga seotud organisatsioonid nõudnud Poola president Andrzej Dudalt selgitust selle kohta, kas Żmijevskil oli luba sellise video tootmiseks ning kas Stutthofis on kehtestatud käitumiskoodeks.

Andrzej Duda.
Andrzej Duda. Foto: Jaap Arriens/Sipa USA/Scanpix

Samuti polnud nende sõnul Poola võimud videot kritiseerinud ja seetõttu nõuti Dudalt selget hukkamõistu.

«See on ennekuulmatu. Loodan, et Poola president teeb kindlaks, et selliseid asju enam ei juhtuks,» ütles üks Wiesenthali keskuse natsiküttidest, Efraim Zuroff.

«See oli Saksamaal keelatud. Eestis võeti see maha, kui me nendega ühendust võtsime. Poola, kus tapeti kuus miljonit inimest, ei saanud sellest aru,» lisas Zuroff BBC-le.

Sama video oli 2015. aastal nähtav ka Tartu kunstimuuseumis. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles