Valgevene importis Prantsusmaale radioaktiivseid seeni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vasily Fedosenko/Reuters/Scanpix

Prantsusmaa tuumaohutusamet IRSN teatas eile, et Valgevenest imporditud seentest on leitud tseesiumi radioaktiivse isotoobi jälgi.

IRSNi esindaja ütles, et Frankfurdi kaudu Prantsusmaale jõudnud seened pärinesid suure tõenäosusega Tšernobõli piirkonnast, kuid rõhutas, et juhtum pole seotud Venemaalt pärinenud radioaktiivse pilvega, mis sügise alguses Euroopa kohal hõljus.

«Seost ruteenium-106 saaste juhtumiga ei ole,» märkis ameti esindaja.

Prantsuse tollitöötajatele jäi 3.5 tonnine pakk Valgevene seentega silma paar päeva tagasi.

Kuigi saastunud seened pole inimesele ohtlikud, läheb kogu kaup lähipäevil hävitamisele, lisas IRSN.

Novembri algus registreeris IRSN kiirguse kasvu Volga jõe ja Uuralite vahelises piirkonnas seoses arvatava tuumakütuse või radioaktiivse aine tootmisega seotud õnnetusega.

Ruteenium-106 atmosfääri pääsemist kinnitas ka Vene ilmateenistus Rosgidromet. Riiklik tuumakontsern Rosatom eitab aga jätkuvalt, et kiirgus oli seotud nende rajatistega.

Instituudi hinnangul ei kujuta Euroopa riikide õhust leitud radioaktiivne isotoop ruteenium-106 siiski ohtu tervisele ega keskkonnale.

Õhuseire andmetel oli kiirgusetase kõrgeim septembri lõpus ja oktoobri algul, viimasel ajal ei ole seda enam atmosfäärist tuvastatud.

Kõige kõrgem tase mõõdeti Tšeljabinski lähistel, kus mõõtmistulemus ületas normaalse taseme 986-kordselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles