Tunnistaja: Erdoğan aitas Iraanil USA sanktsioone rikkuda (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdoğan.
Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Umit Bektas/Reuters/Scanpix

USA kohtupingis tunnistust andnud kullaärimehe sõnul võis Türgi president Recep Tayyip Erdoğan isiklikult aidata Iraanil riigile kehtestatud sanktsioonidest kõrvale põigelda.

Erdoğani nimi tõstatus esimest korda USA kriminaalasjas, mis käsitleb Iraani tegevust rahvusvaheliste sanktsioonide rikkumisel ja miljardite dollarite Türgi pankade kaudu pesemises.

Kriminaalasja keskne figuur Reza Zarrab, Iraani-Türgi kullaärimees, arreteeriti eelmisel aastal Miamis. Juhtumiga seoses on kinni peetud veel kaheksa inimest.

Eilselt kohtuistungil väitis Zarrab, et ka Erdoğan oli seotud skeemiga, mille käigus pesti Iraani nafta ja gaasi müügist saadud raha läbi Türgi pankade, nende seas ka riigile kuuluvas Halkbankis.

Zarrab sõnas tunnistust andes, et kui Halkbanki läbivad rahavood liiga suureks muutusid, kiitis Erdoğan heaks kahe teise panga, VakıfBanki ja Ziraat Banki kasutamise.

Kullaärimees sai selle informatsiooni väidetavalt valitsusallikalt, kellele skeemis osalemiseks altkäemaksu pakkus.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles