Sakslased kardavad kebabi keelustamist

Döner-liha viilutamine.

FOTO: MICHAEL PROBST/AP/Scanpix

Euroopa Parlamendis on arutlusel eelnõu, mis keelaks fosfaatide kasutamise külmutatud kebabilihas. Sakslased kardavad, et see ohustaks palavalt armastatud döner kebabi tulevikku.

Väljaanne Bild süüdistas Europarlamendi tervisekomitee «sotsialiste ja rohelisi» ning märkis, et döner kebabid lastakase varsti läbi hakklihamasina.

Tervishoiukomitee oli teisipäeval vastu Euroopa Komisjoni ettepanekule lubada fosfaatide kasutamine külmutatud döneri liha hoiustamisel. Hetkel lubatakse säilitusaineid toore liha puhul, kuid külmutatud liha osas vastavaid regulatsioone ei ole.

Komitee väitel tõestavad 2012. aasta uuringud, et fosfaadid võivad tuua kaasa tõsised terviseriskid. Teised uuringud on jällegi fosfaatide seose südamehaigustega kahtluse alla seadnud.

Europarlament arutab eelnõud veel aasta lõpus ning absoluutse enamuse vastuseisu korral visandatakse uus eelnõu.

Praegu kasutatakse fosfaate külmutatud döner lihas, et säilitada selle niiskust ja maitset.

Saksa sotsiaaldemokraatide Europarlamendi saadiku Susanne Meliori sõnul kebabid ohus ei ole.

Samas teadvustas ta, et kui fosfaadid hinnatakse tervisele ohtlikuks, puudutaks see ka muid toiduaineid peale kebabide.

Bild tõi aga välja, et paljud teised toiduained on samas saanud fosfaatide kasutamiseks heakskiidu ning tegu on döner kebabi diskrimineerimisega.

Ehkki probleem võib paista triviaalsena sõltub Saksamaal kebabiärist 110 000 töökohta. 80 protsenti 500 tonnist Euroopa Liidus igapäevaselt toodetavast döner lihast valmistatakse Saksamaal ja pea kõik sellest toimetatakse kohale sügavkülmas.

«See võib lüüa kella tervele EL-i döneri tööstusele,» hoiatas Saksamaa döner-toodete liidu esimees Kenan Koyuncu.

Kristlike demokraatide tervishoiuküsimuste kõneisik Renate Sommer süüdistas rohelisi aga paanika külvamises.

«EL-i kodanik tarbib aastas dönereid süües sama palju fosfaate kui 1,5 liitri kokakoola joomisel,» märkis ta.

Tagasi üles