Jeemeni ekspresident on nõus kõnelusteks Saudi Araabiaga (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni ekspresident Ali Abdullah Saleh.
Jeemeni ekspresident Ali Abdullah Saleh. Foto: Khaled Abdullah/REUTERS/Scanpix

Jeemeni mässulistega liidus oleva ekspresident Ali Abdullah Saleh' sõnul on ta nõus läbirääkimisteks mässuliste vastu sõdiva Saudi Araabia sõjalise koalitsiooniga.

«Ma kutsun üles meie vendi naaberriikides... peatama oma agressiooni ja lõpetama blokaadi... ja me saame uue lehekülje pöörata,» sõnas Saleh televisioonis.

Koalitsioon sõdib Iraani toetatud huthi šiiamässuliste ja Saleh' üksustega Jeemenis alates 2015. aasta märtsist. Novembris kehtestas koalitsioon pärast Ar-Riyadi pihta korraldatud raketirünnakut Jeemenile blokaadi, mis ei luba toimetada Jeemenisse humanitaarabi ja muid kaupu.

«Tõotame oma vendadele ja naabritele, et pärast relvarahu jõustumist ja blokaadi tühistamist... peame otsedialoogi läbi legitiimse võimu, mida esindab meie parlament,» ütles Saleh.

Ekspeaminister tegi avalduse ajal, mil mässuliste vahelised erimeelsused paisusid pealinnas Sanaas Saleh ja huthi üksuste vahel relvakokkupõrgeteks. Surma on saanud kümneid võitlejaid ning kardetakse, et Jeemeni kodusõjas avaneb uus rinne.

«Saleh' Üldise Rahvakongressi otsus võtta juhtroll ja asuda oma rahva poolele vabastab Jeemeni... relvarühmitustest, mis on lojaalsed Iraanile,» teatas Saleh üksuste vastu sõdiv Saudi Araabia koalitsioon uudisteagentuuri Saudi Press Agency vahendusel.

Seepeale süüdistasid huthid Saleh't pööramises nende liidu vastu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles