Prantsusmaa teeb presidendi sõnul kõik Iraagi ja kurdide dialoogi õnnestumiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Emmanuel Macron ja Nechirvan Barzani Pariisis.
President Emmanuel Macron ja Nechirvan Barzani Pariisis. Foto: THOMAS SAMSON/AFP

Prantsusmaa president Emmanuel Macron kohtus laupäeval Pariisis Iraagi kurdide liidri Nechirvan Barzaniga, edastas Yle.

Macron soovitas Barzanile viivitamatut dialoogi avamist Iraagi valitsuse ja Iraagi kurdide vahel ning poolsõjaväeliste relvarühmituste vähehaaval laialisaatmist pingete vähendamiseks.

"Prantsusmaa nõuab konstruktiivselt dialoogi Iraagis," märkis Macron pärast kohtumist. Prantsuse president rõhutas, et tugev Iraak, mis tunnustab kõiki osapooli, on eeldus kohesele ja ka pikaajalisele stabiilsusele Lähis-Idas.

Barzani süüdistas eelmisel nädalal keskvalitsust soovimatuses alustada dialoogi, kuigi kurdid olid teinud pärast septembris korraldatud iseseisvushääletust järeleandmisi.

"Me arvame, et probleemid Bagdadi ja Arbili vahel tuleb lahendada tõsise dialoogi ja mitte meedia vahendusel, kuid Bagdad ei ole seniajani valmis dialoogiks," ütles Barzani Kurdistani regionaalpealinnas Arbilis pressikonverentsil.

Pärast Kurdistani 25. septembri iseseisvusreferendumit haarasid Iraagi föderaalsed julgeolekujõud oma kontrolli alla kõik vaidlusalused tsoonid, mis seni olid olnud kurdide käes. Samuti blokeeris keskvalitsus kogu rahvusvahelise lennuliikluse Kurdistani lennuväljadele.

Barzani sõnul respekteerivad kurdid Iraagi ülemkohtu otsust, et iseseisvushääletus oli põhiseadusvastane. Bagdad peaks aga omalt poolt tühistama kõik sanktsioonid, mida Kurdistani vastu kehtestati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles