Filipiinid peatasid ohtliku ravimi tõttu dengue viiruse vastu vaktsineerimise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdruk Filipiinide pealinnas Manilas saamas dengue viiruse vastast vaktsiini.
Tüdruk Filipiinide pealinnas Manilas saamas dengue viiruse vastast vaktsiini. Foto: NOEL CELIS/AFP/Scanpix

Filipiinide valitsus peatas reedel surmava dengue viiruse vastu vaktsineerimise, sest selle tootja hoiatas, et vaktsiin võib teatud juhtudel haiguse kulgu raskendada.

Prantsuse ravimihiid Sanofi teatas kolmapäeval, et selle maailma esimene dengue vaktsiin võib põhjustada viiruse äärmuslikke sümptomeid inimestel, kes pole haigusesse nakatunud.

Filipiinidel on viiruse vastu nüüdseks 2016. aastast alates vaktsineeritud enam kui 733 000 last. Reedel aga otsustati üldvaktsineerimise programm peatada. «Uue info valguses, otsustas tervishoiuministeerium dengue vaktsineerimise programmi peatada, kuniks eksperdid viivad läbi uuringu ka konsulteerivad Maailma Terviseorganisatsiooni ja teiste asjassepuutuvate isikutega,» ütles terviseminister Francisco Duque.

Sanofi teatas algselt, et selle toodetud Dengvaxia-nimeline vaktsiin on märgiliselt oluline sääskedega leviva dengue viiruse vastu võitlemisel. Kolmapäeval teatas ettevõte, et uus uuring kinnitas, et vaktsiin on tõhus nende puhul, kes on juba haigusesse nakatunud.

Prantsuse ravimihiiu Sanoofi tooetud dengue viiruse vaktsiin. 
Prantsuse ravimihiiu Sanoofi tooetud dengue viiruse vaktsiin. Foto: YURI CORTEZ/AFP

«Uuring näitas aga, et nende puhul, kes dengue nakkust saanud pole, võib vaktsineerimise järel pikas perspektiivis tabata viiruse äärmuslikum kulg,» teatas Sanofi.

Duque rõhutas, et valitsusele pole seni teatatud ühestki probleemist vaktsiiniga. Ta lisas, et avastus ei tähenda, et kõiki vaktsineerituid tabavad infektsiooni korral automaatselt äärmuslikud dengue viiruse sümptomid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles