Kuveit soovib uue spordiseadusega oma isolatsiooni lõpetada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuiveidi jalgpallimeeskond.
Kuiveidi jalgpallimeeskond. Foto: TIM WIMBORNE/REUTERS

Kuveidi parlament võttis pühapäeval vastu uue spordiseaduse, mis loodetavasti teeb lõpu keelule osaleda rahvusvahelistel võistlustel seoses valitsuse väidetava sekkumisega spordiellu.

Maailma spordiliidud, nende seas Rahvusvaheline Jalgpalliliit (FIFA) ja Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK), keelasid 2015. aasta oktoobris Kuveidi osalemise võistlustel, seda juba teist korda alates 2010. aastast.

2016. aastal saatsid Kuveidi võimud laiali riigi spordiliidud, nende seas olümpiakomitee ja jalgpalliföderatsiooni.

Hiljem loodi nende asemel ajutised komiteed, kuid FIFA ja ROK on keeldunud neid tunnustama.

Kuveidi ametlik uudisteagentuur KUNA teatas, et parlament kiitis heaks uue seaduse sammuna, mis kinnitab spordi sõltumatust.

Kuveidi noorteministri kohusetäitja Khaled al-Roudhan ütles, et seadus viib keelu tühistamiseni.

«Nüüd on meil seadus, mis täidab rahvusvahelised tingimused ja kriteeriumid,» lisas ta.

Minister lubas lähiajal kirjutada FIFA-le ja paluda keelu tühistamist.

Analüütikute hinnangul oli Kuveidi spordikriis põhjustatud võimuvõitlusest valitseva eliidi seas.

Kuveit ei saanud osaleda 2018. aasta jalgpalli MM-võistluste kvalifikatsiooniturniiril, 2019. aasta Aasia Karika kvalifikatsioonis ning ka 2016. aasta Rio de Janeiro suveolümpial.

Maailma spordiühendused on seadnud kolm eeltingimust Kuveidile kehtestatud keelu tühistamiseks. Riik peab vastu võtma uue spordiseaduse, mis on kooskõlas rahvusvaheliste lepingutega, loobuma kohtuasjadest maailma spordiliitude vastu ning taastama algsed rahvuslikud spordiliidud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles