Prantsusmaale kuuluva Korsika valimised võitis kohalik Puigdemont (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korsika «Puigdemont» ehk Pe a Corsica juht Jean-Guy Talamoni.
Korsika «Puigdemont» ehk Pe a Corsica juht Jean-Guy Talamoni. Foto: PASCAL POCHARD-CASABIANCA/AFP/Scanpix

Korsikale suuremat autonoomiat nõudvad rahvuslased nõuavad regionaalvalimiste avavooru võidu järel saarele suuremaid vabadusi, kuid välistavad iseseisvusmisplaanid.

Võimuliit Pe a Corsica võitis eile regionaalparlamendi valimistel 45,36 protsenti häältest. Liitu kuuluvad autonoomiameelne Femu a Corsica ja iseseisvusmeelne Corsica Libera.

Teisele kohale jäi kohalik parempoolne La Voie de l'Avenir 14,97 protsendi ning kolmandaks Prantsusmaa peamine opositsioonierakond Vabariiklased 12,77 protsendiga häältest.

President Emmanuel Macroni tsentristlik LREM jäi 11,26 protsendise toetusega neljandaks.

Valimiste teine voor toimub 10. detsembril.

«Arvan, et Korsika saadab Pariisile täna väga tugevat signaali ning et suur enamus ütleb: «Me tahame rahu, me tahame demokraatiat, me tahame rajada emantispeerunud saare»,» ütles Femu a Corsica liider Gilles Simeoni.

Gilles Simeoni (keskel) koos toetajaskonnaga tähistamas eilset valimisvõitu Korskia sadamalinnas Bastias.
Gilles Simeoni (keskel) koos toetajaskonnaga tähistamas eilset valimisvõitu Korskia sadamalinnas Bastias. Foto: PASCAL POCHARD-CASABIANCA/AFP/Scanpix

«See demokraatlik hiidlaine,» lisas ta.

Corsica Libera liidri Jean-Guy Talamoni sõnul ületas valimisedu rahvuslaste ootused ning näitas, et korsiklaste jaoks on Korsika rahvus.

Samas välistasid mõlemad viivitamatu iseseisvumise.

«Iseseisvumise küsimus pole täna laual,» lausus Prantsuse raadiole Europe 1 Simeoni, kelle erakond on Pe a Corsicas enamuses. «Tahame autonoomiastaatust,» lisas ta.

Talamoni, kellele on pandud Kataloonia ekspresidendi järgi hüüdnimi Puigdemont, ütles, et küsimus iseseisvumisest kerkib esile 10 või 15 aasta pärast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles