Vene meedia: Putini kalendrid kadusid Suurbritannias lettidelt kui soojad saiad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin jahil.
Vladimir Putin jahil. Foto: ALEXEY DRUZHININ/AFP/Scanpix

Vene meedia teatel on Vladimir Putini piltidega matšo-kalendreid Suurbritannias saatnud seninägematu edu ja need kaovad poelettidelt kui soojad saiad. Briti rahvusringhääling BBC otsustas neid väiteid kontrollida.

Kontrolli käigus ei õnnestunud BBC-l leida ühtegi poodi Suurbritannias, kus Putini kalendrid müügil oleks olnud. Veebipoodidest võis neid leida, aga seal olid müüginumbrid jäänud tagasihoidlikeks.

Vladimir «Kalamees» Putin.
Vladimir «Kalamees» Putin. Foto: SPUTNIK/REUTERS/Scanpix

Mõned Venemaa väljaanded väitsid, et Vladimir Putini pildiga 2018. aasta kalendrid olid Suurbritannia poodides sedavõrd menukad, et said kõigest paari tunniga otsa.

Näiteks väljaande Izvestia veebileht teatas, et Putini kalendrid olid Ühendkuningriigis väga populaarsed. «Seal pole enam kalendreid, need müüdi mõne tunniga kõik ära,» teatas Izvestia.

Kremli-meelne veebileht Riafan.ru kirjutas: «Kalender tekitas kohalike elanike hulgas suurt põnevust.» Moskva TV5 võrdles kalendreid soojade saiadega, mis lettidelt koheselt kadusid, nimetades neid internetipoodide bestselleriks.

Briti meedias pole ühtegi tõendit selle kohta, et kalender oleks inimeste hulgas menukas olnud. BBC võttis ühendust kümne suurima kalendrimüüjaga terves riigis, aga selgus, et ükski neist Putini kalendreid müünud ei ole.

See on saadaval internetipoodides eBay ja Amazon, aga ükski müüja ei paikne Ühendkuningriigis. Kalender jääb hinnavahemikku 8-80 eurot ning BBC teatel on kõige aktiivsem müüja pärit Venemaalt Voroneži linnast.

Vladimir Putini kalender ostukeskkonnas eBay.
Vladimir Putini kalender ostukeskkonnas eBay. Foto: Kuvatõmmis/eBay

Kokku on müügimehed suutnud maha müüa mõnisada koopiat, aga pole andmeid selle kohta, et ostjad olnuks pärit Suurbritanniast. BBC toob võrdluseks, et Suurbritannias kalendreid müüv Calendar Club müüb sel aastal eeldatavasti umbes neli miljonit kalendrit.

Venemaa väljaanded on oma informatsiooni saanud veebilehe 360TV kaudu, mis refereeris Briti väljaannet Daily Mirror ja väitis: «Britid ostsid ära kõik kalendrid, kus olid pildid jahil käinud Putinist.» Mirror midagi sellist tegelikult ei kirjutanud.

Venemaa ajakirjanik Aleksei Kovalev oli üks esimesi, kes libauudisele jälile sai ja nimetas seda Kremli kroonikute väljamõeldiseks. 

Vladimir «Jahimees» Putin.
Vladimir «Jahimees» Putin. Foto: DMITRY ASTAKHOV/AP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles