Maltal vahistati ajakirjaniku mõrvaga seoses 10 inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Christian Mang/imago/Scanpix

Malta politsei vahistas 10 inimest, kellel arvatakse olevat seos valitsuse suhtes kriitilise uuriva ajakirjaniku Daphne Caruana Galizia mõrvaga. 

Peaminister Joseph Muscati sõnul toimusid politseioperatsioonid Marsa, Bugibba ja Zebbugi piirkondades. Caruana Galizia tapeti autopommiga tema kodu lähedal 16. oktoobril. 53-aastane ajakirjanik süüdistas oma populaarses blogis Malta tipp-poliitikuid korruptsioonis.

Ajakirjaniku mõrvapaik.
Ajakirjaniku mõrvapaik. Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS/Scanpix

Valitsus pakkus tema tapja tabamiseni viiva info eest miljoni euro suurust vaevatasu. Uurimisse kaasati ka välismaalt pärit eksperdid, näiteks tuli appi FBI.

Politseioperatsioonis osalesid politsei ja relvajõud, ära blokeeriti teed ning merele saadeti ka patrullpaat. Peaministri sõnul olid mõned kinnipeetavatest võimudele varasemast tuttavad ning omasid kriminaalset tausta. Täpsemat informatsiooni Muscat vahistatute kohta ei andnud.

Oma blogis oli Caruana Galizia võimude kohta erakordselt kriitiline ja tõi avalikkuse ette tõendeid tuntud poliitikute seotusest suurte korruptsiooniskandaalidega. Endise siseministri Louis Galea sõnul oli tema näol tegu ühe Malta kõige olulisema, nähtavama ja julgema ajakirjanikuga.

Ajakirjaniku mälestamiseks viis pärja Euroopa Parlamendi president Antonio Tajani.
Ajakirjaniku mälestamiseks viis pärja Euroopa Parlamendi president Antonio Tajani. Foto: Matthew Mirabelli/AFP/Scanpix

Ajakirjaniku matustest võtsid osa sajad inimesed, aga tema perekond keelas Malta võimuladvikul osalemise ära. Caruana Galizia kolm poega kutsusid peaminister Muscati tagasi astuma, sest ta ei suutnud tagada sõnavabadust oma riigis.

Joseph Muscat.
Joseph Muscat. Foto: AP/SCANPIX

Kuna Caruana Galizia oli Muscati vastu ülimalt kriitiline ja avastas väidetavad sidemed tema perekonna ning korruptsiooni vahel, siis arvab osa rahvast, et peaminister Muscati käsi võis ajakirjaniku mõrva juures mängus olla. Suvel mängis Caruana Galizia keskset rolli selles, et Maltal toimus umbusaldushääletus, mille käigus otsustati Muscati tuleviku üle.

Oma tööga astus Caruana Galizia varba peale Muscati lähikondlastele ja ka Malta organiseeritud kuritegevuse võrgustiku liidritele. 

Kaheksa maailma suurima väljaande töötajad palusid Euroopa Komisjonil ajakirjaniku mõrva uurida. Komisjoni asepresident Frans Timmermans pani võimudele südamele, et nad teeksid oma tööd ülima põhjalikkusega.

Daphne Caruana Galizia pojad kirstu kandmas.
Daphne Caruana Galizia pojad kirstu kandmas. Foto: Matthew Mirabelli/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles