Küsitlus: ameeriklaste usaldus uudismeedia vastu kasvab

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ajalehed
USA ajalehed Foto: The Maize

Ühendriiklaste usaldus uudismeedia vastu kasvab, kuid inimeste ideoloogilised lõhed erakondade piiri mööda suurenevad, selgus esmaspäeval avaldatud küsitlusest.

Poynteri instituudi ette valmistatud küsitlus leidis, et 12 protsendi sõnul usaldab «palju» ja 37 protsenti «üsna palju» uudismeediat. Samas ütles 39 protsenti vastanutest, et uudismeediat nad «eriti» ei usalda ning 13 protsenti ütles, et «üldse» ei usalda.

Uurijad võrdlesid oma tulemust uuringufirma Gallup küsitlusega, milles öeldi, et usaldus uudismeedia vastu kasvas 2016. aasta septembri 32 protsendilt 2017. aasta septembriks 41 protsendile. «Leiame, et avalikkus toetab ajakirjandust, kuid nõrgalt,» öeldi raportis, mille koostasid Andrew Guess Princetoni ülikoolist, Brendan Nyhan Dartmouthist ja Jason Reifler Exeteri ülikoolist. «Samas varjab see sügavat polariseeritust suhtumises meediasse,» lisasid nad.

Umbes kolm neljast Demokraatliku Partei toetajast väljendas usaldust uudismeedia vastu, kuid Vabariikliku Partei toetajate seas oli näitaja 19 protsenti. Lisaks ütles 44 protsenti vastanutest, et nende hinnangul fabritseerib uudismeedia uudiseid USA presidendist Donald Trumpist ning 31 protsenti nõustusid presidendi väitega, et suured meediakanalid on «rahvavaenlased». 69 protsenti vastanutest ütles, et ajakirjandus «kipub pooldama ühte osapoolt», kuid sama palju inimesi arvas, et uudisteorganisatsioonid «hoiavad poliitilisi liidreid tegemast asju, mida ei tohiks teha».

Uuringu autorid tõid esile ka asjaolu, et 25 protsenti vastanutest toetas ajakirjandusvabaduse piiramist, mille seas oli valitsusele loa andmine selliste uudiste blokeerimiseks, mida valitsus peab erapoolikuks või ebatäpseks. «Ameerika uudismeedia kogeb pretsedenditut rünnakut riigi kõrgeimast ametist,» ütlesid uuringu autorid. «Poliitikud seisavad tihti vastu ebasoodsale kajastusele, kuid lakkamatu avalike rünnakute tulv ajakirjanduse legitiimsuse vastu on kaasajal pretsedenditu.»

Kuigi ajakirjandusel on «tugevaid toetuse kohti», siis Trumpi rünnakud «tunduvad olevat ägestanud» meediakajastust puudutavaid ideoloogilisi lõhesid kahe erakonna piiri mööda. «Arvestades neid tulemusi seisab meediaväljaannete ees väljakutse vältida joondumist ühegi erakonnaga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles