BLOGI: politseibussist välja murdnud Saakašvili ässitab rahvast Ukraina presidenti kukutama (61)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukraina julgeolekujõud pidasid täna Kiievis kinni Gruusia endise presidendi ja Odessa endise kuberneri Mihheil Saakašvili, poliitiku toetajad piirasid aga politseibussi ümber ja vabastasid ta, vahendab Raadio Vaba Euroopa.

Ukraina julgeolekujõud arreteerisid täna Saakašvili pärast seda, kui ta oli roninud oma Kostjolna tänav 7 asuva kortermaja, mis hommikul ka läbi otsiti, katusele ja pidanud sealt oma toetajale kõne, vahendab Raadio Vaba Euroopa.

Pärast pöördumist oma toetajate poole, toimetasid julgeolekujõud Saakašvili katuselt alla ja toppisid ta politseisõidukisse, samas kus Saakašvili toetajad üritasid takistada tema majast väljatoomist.

«Ta peeti kinni. Ta pandi autosse ja viidi minema,» ütles allikas Interfaxile.

Saakašvili poolehoidjate ja sündmuskohale saadetud märulipolitsei vahel on puhkenud kokkupõrked.

Kinnipeetud Saakašviliga väikebuss suutis lõpuks sõita Kostjolna tänavalt politsei ja pooldajate saatel Trjohsvjatõtelska tänavale ja suunduda Euroopa väljaku poole, kuid jäi kinni teiste autode taha.

Interfaxi korrespondendi teatel asub väikebuss praegu Ukraina maja juures, seda ümbriteb mitukümmend jõuametkondlast, neid omakorda Saakašvili poolehoidjad. Väikebussi liikumise tõkestas teele põiki pargitud auto. Väikebussi esiklaas on mõraseks löödud.

Ukraina kaitsepolitsei (SBU) pressiteenistuse teatel peeti Saakašvili kinni kuritegelike organisatsioonide tegevusele ja nende kuritegude varjamisele kaasaaitamise kriminaalasjas.

«Korrakaitsjad esitasid Saakašvilile tema advokaadi juuresolekul  kahtlustuse kuritegude kordasaatmises,» öeldi pressiosakonnast.

Saakašvili oli Gruusia president aastatel 2004 kuni 2013, Gruusia võimud süüdistavad teda võimu kuritarvitamises. 2015. aastal asus Saakašvili Ukrainas Odessa kuberneri kohale, kuid lahkus 2016. aasta novembris teravate erimeelsuste tõttu president Petro Porošenkoga, kes võttis temalt tänavu juulis Ukraina kodakondsuse.

Ametlikel andmetel võeti kodakondsus Saakašvililt Ukraina kodakondsusseaduse järgi, kuna ta vastas selle taotlemisel eitavalt küsimusele, kas ta on kriminaaluurimise all.

Porošenko otsus võtta Saakašvililt kodakondsus jättis ta riigita, sest varem võeti läänemeelselt poliitikult ka kodumaa Gruusia kodakondsus.

Endine Odessa kuberner kaotas Ukraina presidendi poolehoiu pärast tema avaldusi, et valitsus ei suuda hakkama saada korrutsioonivastase võitlusega.

Arvatakse, et 49-aastane Saakašvili soovib koguda endale Ukrainas piisavalt suure toetajaskonna, et siis Porošenko troonilt tõugata.

Septembris algatas Ukraina Lvivi oblasti politsei kriminaalasja seoses Saakašvili ja tema kaaslaste ebaseadusliku piiriületusega.

Saakašviili tungis koos toetajatega üle Ukraina-Poola piiri Šehõni piiripunkti lähedal. Saakašvilit saatis tema teekonnal ka mitu Ukraina parlamendi liiget, nende seas ekspeaminister Julia Tõmošenko.
Saakašviili tungis koos toetajatega üle Ukraina-Poola piiri Šehõni piiripunkti lähedal. Saakašvilit saatis tema teekonnal ka mitu Ukraina parlamendi liiget, nende seas ekspeaminister Julia Tõmošenko. Foto: YURI DYACHYSHYN/AFP/Scanpix

Saakašvili soovis Ukrainasse naasta, et juulis tehtud otsus kohtus vaidlustada, aga Ukraina piirivalve sõnul on Saakašvili näol tegu kodakondsuseta isikuga, kellel puuduvad riiki sisenemiseks vajalikud dokumendid.

Lisaks kriminaalasjadele Ukrainas nõuab ekspresidendi väljaandmist ka Gruusia. Seal süüdistatakse endist riigipead võimu kuritarvitamises ja vara ebaseaduslikus omastamises.

Kommentaarid (61)
Copy
Tagasi üles