Erdoğan hoiatas Trumpi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Recep Tayyip Erdogan.
Donald Trump ja Recep Tayyip Erdogan. Foto: Yin Bogu/imago/Xinhua/Scanpix

Jeruusalemma staatus on moslemitele viimane piir, hoiatas Türgi president Recep Tayyip Erdoğan täna USA riigipead Donald Trumpi, kel on kavas seda Iisraeli pealinnana tunnustada.

«Härra Trump! Jeruusalemm on moslemitele punane joon,» ütles Erdoğan kõnes võimuerakonnale ja hoiatas, et kui Trump sellise sammu astub, kutsub Türgi kokku Islami Koostöö Organisatsiooni (OIC) ja võib minna isegi nii kaugele, et katkestab sidemed juudiriigiga.

Erdoğan hoiatas, et Jeruusalemma Iisraeli pealinnana tunnustamise korral kutsub OIC eesistuja Türgi organisatsiooni kuni 10 päeva jooksul Istanbuli kokku ja paneb kogu islamimaailma liikuma.

Türgi presidendi sõnul jälgib Ankara protsessi viimase hetkeni ja võib isegi katkestada diplomaatilised suhted Iisraeliga. 

Erdogan täna Ankaras.
Erdogan täna Ankaras. Foto: Yasin Bulbul/AP/Scanpix

Türgi ja Iisrael suutsid alles eelmisel aastal jõuda leppimiseni tülis, mille põhjustas Iisraeli eriüksuste rünnak Gazasse teel olnud abilaevale 2010. aastal, kus sai surma 10 türklasest aktivisti.

Nüüdseks on koostööd eriti energiavaldkonnas laiendatud, kuid end palestiinlaste eestvõitlejaks pidav Erdoğan kritiseerib Iisraeli poliitikat sageli väga teravalt. Valge Maja teatel lükkas Trump USA saatkonna Tel Avivist Jeruusalemma viimise otsuse eile edasi, kuid lähipäevil tuleb see langetada.

Alles eelmisel nädalal ütles Erdoğan, et saavutas telefonivestluses Trumpiga ühise keele.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles