Ukraina peaprokurör: Saakašvili sai Venemaalt pool miljonit dollarit (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihheil Saakašvili.
Mihheil Saakašvili. Foto: Pacific Press/Sipa USA/Scanpix

Ukraina peaprokurör Juri Lutsenko ütles, et Gruusia endine president ja Odessa endine kuberner Mihheil Saakašvili sai oma tegevuse eest Ukrainas end Venemaal varjavalt ärimehelt Sergi Kurtšenkolt pool miljonit dollarit.

«Ukraina kodanik Severion Dengadze pöördus Saakašviliga kooskõlastatult usaldusisiku kaudu Sergi Kurtšenko poole, kes end varjab... Saakašvili tegevuse stabiilse rahastamise küsimuses vastuseks kuritegeliku rühma huvide kaitsmise eest. Oleme tuvastanud, et Saakašvili sai Venemaalt umbes pool miljonit dollarit,» ütles peaprokurör teisipäeval Kiievis teabetunnis.

Lutsenko andmete kohaselt viidi läbi erioperatsioon, mille käigus tuvastati mitme poliitiku, sealhulgas Saakašvili koostöö Viktor Janukovõtsi kuritegeliku rühmaga, esmajoones Kuptšenkoga, kellelt saaduga Saakašvili ja tema lähikondlased rahastasid enda algatatud meeleavaldusi.

Tema sõnutsi oli nende meelavalduste eesmärk võimu haaramine Ukrainas ja abi Janukovõtsi-Kurtšenko kuritegelikule rühmale nende kohtuliku jälitamise lõpetamiseks ja omal ajal kuritegelikul teel Ukrainas soetatud omandi tagasisaamiseks.

Lutsenko kinnitas ka, et kõik see toimus Ukraina eriteenistuste jälgimise all. «Pool sellest summast anti Dengadzele üle Ukraina eriteenistuste jälgimise all - rahatähtede seerianumbrid märgiti üles ja ülendmine tuvastati,» ütles peaprokurör.

Tema sõnutsi tegi julgeoleku ja prokuratuuriga koostööd mitu Moskvas asuvat ukrainlast, tänu kellele said Ukraina korrakaitsjad heli- ja videomaterjali, mis tõestab, et Kurtšenko rahastas Vene julgeolekuteenistuse koordineerimisel Saakašvilit.

«See võimaldas meil täna avalikustada need heli- ja videotõendid Saakašvili rahastamise kohta Kurtšenko ja teiste kuritegeliku organisatsiooni liikmete poolt, kes on otseselt seotud FSB-ga,» ütles Lutsenko.

Teabetunnis mängiti maha Dengadze vestlus Kurtsenko usaldusisikuga Saakašvili võimalike meeleavalduste rahastamise kohta.

Ennist ütles Vene presidendi pressisekretär Dmitri Peskov, et Kremlis jälgitakse huviga Saakašvili kinnipidemaisega seotud sündmusi, kuid ei peeta vajalikuks kommenteerida tema katuselt tehtud avaldusi.

«Jah, me jälgime huviga Ukrainas toimuvat. Kiiev üllatab taas kord. Taas kord üllatab Saakašvili. Samal ajal on ta lipsu söömisest kuni katusele ronimiseni teinud läbi teatud poliitilise tee, okkalise tee. Ta on keerulises olukorras. Seda võime öelda,» ütles Peskov ajakirjanikele, lisades: «Meil pole kombeks kommenteerida katusel istuvate inimeste avaldusi.»

Küsimusele, kelle poolel Moskva Kiievis käivas vastasseisus on, vastas Peskov: «See on loomulikult Ukraina peavalu. Sellist ei soovi isegi vaenlasele, kuigi ukraina rahvast me muidugi vaenlaseks ei pea.»

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles