Saakašvili ja Porošenko – tülli pööranud sõbrad, kes klaarivad isiklikke arveid (5)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veel sõbrad: Ukraina president Petro Porošenko (vasakul) ja värske Ukraina kodanikust Odessa kuberner Mihheil Saakašvili 2015. aasta mais Odessas.
Veel sõbrad: Ukraina president Petro Porošenko (vasakul) ja värske Ukraina kodanikust Odessa kuberner Mihheil Saakašvili 2015. aasta mais Odessas. Foto: Mõkola Lazarenko/TASS/SCANPIX

Gruusia ekspresidendi ja Odessa endise kuberneri Mihheil Saakašvili praegu suurim vihavaenlane, Ukraina president Petro Porošenko, oli kunagi tema lähedane sõber.

Juulis võttis Porošenko Saakašvililt ära Ukraina kodakondsuse. Sel hetkel Ameerika Ühendriikides New Yorgis viibinud Saakašvili lubas otsuse vaidlustada kohtus ja lubas intervjuus Ukraina veebiväljaandele Ukrainska Pravda minna vajadusel välja Strasbourgi inimõiguste kohtusse.

Ukraina kodakondsuse sai Saakašvili 2015. aastal, andjaks oli ei keegi muu kui Porošenko. Ukraina võimud põhjendasid Saakašvililt kodakondsuse äravõtmist sellega, et ta esitas Ukraina passi taotlemisel valeandmeid: Saakašvili polevat Ukraina võime teavitanud, et on Gruusias kriminaaluurimise all. See – nagu ka Saakašvili tüli Gruusia praeguste võimudega – oli aga avalikult teada.

Saakašvili väitis, et tema allkirja oli taotlusel võltsitud. «Tähendab, et kas president (Porošenko - toim) ise või keegi talle lähedalseisev isik pani toime kuriteo,» kirjutas Saakašvili toona Facebookis. «Ma kinnitan, et ankeet, mille ma väidetavalt esitasin ebakorrektselt, on võltsing ja see pole minu allkiri.»

Saakašvili viitas ka sellele, et Porošenko oli vahetult enne temalt kodakondsuse äravõtmist külastanud Gruusiat, kus tema andmetel olevat Ukraina president salaja kohtunud ka tema poliitilise vaenlase Bidzina Ivanišviliga. Saakašvili arvates polnud juhuslik, et kohtumise järel temalt kodakondsus ära võeti. «On selge, et nad ei rääkinud ilmast,» ütles Saakašvili intervjuus Ukrainska Pravdale.

Sõprus nooruspäevilt

Ukraina president Petro Porošenko (vasakul) andmas Mihheil Saakašvilile 2015. aastal üle Ukraina kodakondsust.
Ukraina president Petro Porošenko (vasakul) andmas Mihheil Saakašvilile 2015. aastal üle Ukraina kodakondsust. Foto: Mõkola Lazarenko/TASS/SCANPIX

Saakašvilit ja Porošenkot sidus sõprus, mis sai alguse ajal, mil Gruusia tulevane president Ukrainas õppis. Kui Saakašvili sai 2015. aastal Ukraina kodakondsuse, nimetas Porošenko Saakašvilit Ukraina heaks sõbraks ning kinnitas ta Ukrainas Odessa oblastiadministratsiooni juhiks. Ühtlasi tähendas see, et Saakašvili jäi ilma oma Gruusia kodakondsusest.

Odessa kubernerina tööle asudes oli Saakašvili Ukrainas üks populaarsemaid poliitikuid, kes lubas võitlust riigis laialt levinud korruptsiooniga. Saakašvili kubernerikarjäär jäi küll üürikeseks, kuid selle aja jooksul jõudis ta koguda rohkelt vaenlasi nii Odessas kui ka Kiievi võimukoridorides.

Sellel 2015. aasta lõpus Ukraina rahvusliku reforminõukogu koosolekul salvestatud videol tülitseb Odessa kuberneri ametisse asunud Saakašvilil praeguseni Ukraina siseministrina töötava Arsen Avakovi ja toonase peaministri Arseni Jatsenjukiga.

Mullu novembris teatas Saakašvili, et lahkub kuberneri ametikohalt, tuues põhjenduseks korruptsiooni Ukrainas. Samuti ütles ametisse astudes Odessast reformide mootori teha lubanud Saakašvili, et muudatused ja korruptsioonivastased reformid on regioonis võimatud, kui sama ei tehta ka pealinnas.

See oli löök Porošenko pihta, kellega lähedalt seotud korrumpeerunud oligarhid blokeerisid Saakašvili väitel reforme. Saakašvili väitel on Porošenko Ukrainas ääretult ebapopulaarne ning püüab teda kõrvaldada. Veelgi enam, temalt kodakondsuse äravõtmist nimetas Saakašvili järjekordseks sammuks diktatuuri poole.

Saakašvili sõnul on põhjuseks tema juhitav Ukraina opositsioonierakond Ukraina Rahva Liikumine (Ruh). Viimastel parlamendivalimistel ei pääsenud Ruh ülemraadasse ja ka praeguste arvamusuuringute järgi jääb erakonna toetus alla valimiskünnise.

Toetajad vaid tinglikult

Juba pärast Ukraina kodakondsuse äravõtmist lubas Saakašvili naasta Ukrainasse, et tõestada endalt kodakondsuse äravõtmise ebaseaduslikkust. Toona hooples ekspresident usutluses Ukrainska Pravdale, et Ukraina sõjaväeteenistuse läbinuna teab ta võimalusi, kuidas Ukrainasse pääseda ka juhul, võimud seda ei luba.

Saakašvili jõudiski septembris ebaseaduslikult piiri ületades Ukrainasse, kuhu tal õnnestus piiril tekkinud segadust ära kasutades pääseda toetajate abiga. Teiste seas abistasid Saakašvilit Porošenko tuntud poliitilised vastased, kelle seas oli ka Ukraina endine peaminister Julia Tõmošenko ja mitu parlamendisaadikut.

Mihheil Saakašvili ja endine Ukraina peaminister Julia Tõmošenko septembris Poola-Ukraina piiril.
Mihheil Saakašvili ja endine Ukraina peaminister Julia Tõmošenko septembris Poola-Ukraina piiril. Foto: JANEK SKARZYNSKI/AFP/SCANPIX

Ukrainas olles on Saakašvili korraldanud mitmeid meeleavaldusi, kus ta on nõudnud Porošenko tagandamist ja valimisseaduse muutmist. Nagu täna Kiievis, siis on varem Saakašvili toetajate ja korrakaitsjate vahel toimunud kokkupõrkeid.

Mitmed vaatlejad osutavad, et Saakašvili toetajad Ukrainas on tema toetajad vaid tinglikult. Nende sõnul on Tõmošenko ja teiste eesmärgiks sel moel kasutada ära hetke, õõnestada Porošenko jalgealust ja näidata sel moel oma lähedust rahvale.

Ukraina naisliikumise FEMEN aktivist Petro Porošenko ja Mihheil Saakašvili piltidega.
Ukraina naisliikumise FEMEN aktivist Petro Porošenko ja Mihheil Saakašvili piltidega. Foto: VALENTÕN OGIRENKO/REUTERS/SCANPIX

Mihheil Saakašvili

Sündinud 21. detsembril 1967 Thbilisis.

Teenis aastail 1989–1990 Nõukogude piirivägedes Borispolis Ukrainas.

1992. aastal lõpetas Kiievi Ülikooli, kus õppis rahvusvahelisi suhteid. Õpingute ajal sõbrunes Ukraina tulevase presidendi Petro Porošenkoga. Hiljem õppis ka Ameerika Ühendriikides ja Prantsusmaal Strasbourgis.

Valiti aastal 1995 tollase Gruusia presidendi Eduard Ševardnadze erakonna ridades Gruusia parlamenti.

2000. aasta oktoobris sai temast Gruusia justiitsminister.

Võitis 2004. aasta presidendivalimised 96-protsendilise toetusega. Valiti presidendiametisse ka teiseks ametiajaks, riigipeana töötas 2013. aasta novembrini.

Ukraina Odessa regiooni kuberner 2015. aasta maist 2016. aasta novembrini.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles