Austria legaliseeris samasooliste abielu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgusfoor Viinis.
Valgusfoor Viinis. Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/Scanpix

Austria põhiseaduskohtu täna väljakuulutatud otsuse järgi on alates 2019. aastast riigis lubatud abielluda ka samasoolistel.

Austria abieluseadusest eemaldatakse 2018. aasta lõpuks määratlus kahe erinevast soost inimese vahel. Kohtu väitel on määratlus diskrimineeriv.

Samasoolistel paaridel on valdavalt katoliiklikus Austrias olnud võimalik tsiviilpartnerlusse astuda alates 2010. aastast.

Põhiseaduskohus asus küsimust arutama pärast kahe naise hagi, kes olid registreerinud juba ametlikult oma kooselu, kuid tahtsid ka abielluda.

Tsiviilpartnerlussuhtes olevatel samasoolistel on riigis õigus last adopteerida ning juriidiliselt on abielu ja kooselu muutunud Austrias üha sarnasemaks, teatas kohus oma otsuses.

«Erinevust abielu ja tsiviilpartnerluse vahel ei saa enam alles jätta ilma samasoolisi paare diskrimineerimata,» teatati otsuses.

Samasoolistel on õigus abielluda juba 15 Lääne-Euroopa riigis, sealhulgas Soomes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles