Kas uus on ohutum kui vana? Sosnovõi Bori uus tuumajaam valmistub esimest reaktorit käivitama

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leningradi uue tuumajaama ehitus.
Leningradi uue tuumajaama ehitus. Foto: Pjotr Kovaljov/TASS/Scanpix

Venemaa tehnilise järelevalve amet Rostehnadzor väljastas kasutusloa Eesti külje all Sosnovõi Boris paikneva Leningradi uue tuumajaama (LAES-2) 1. energiaplokile.

Tuumajaama pressiteenistusest öeldi, et Rostehnadzor kinnitas kasutusloa andmisega 1. energiaploki füüsilist valmisolekut käikulaskmiseks, sealhulgas tuumakütuse laadimiseks, mis peaks algama käesoleval kuul, vahendasid 47news.ru ja Fontanka.ru.

«Rostehnnadzori litsentsi saamine tähendab, et Leningradi tuumajaama kõige kaasaegsem ja võimsam energiaplokk on käikulasmiseks täiesti valmis,» ütles Leningradi tuumajaama direktor Vladimir Pereguda. Ta avaldas veendumust, et uue energiaploki töö saab olema kindel, efektiivne ning ohutu.

Reaktor lastakse käiku etapiviisiliselt ning see võtab aega 25 päeva.

Leningradi uue tuumajaama 1. energiaploki ehitus algas 2008. aastal. Plokis paikneb 3+ põlvkonna vesi-vesisurveveereaktor. 2. energiaplokk kavatsetakse käiku lasta 2019. aastal.

Leningradi tuumajaama puhul on tegemist Eestile kõige lähemal asuva tuumajaamaga, mis paikneb Leningradi oblastis Sosnovõi Boris Soome lahe kaldal.

Leningradi vana tuumajaam on naaberriikidele juba aastaid muret valmistanud, sest selle neli reaktorit on sama tüüpi mis Tšornobõli tuumajaamas. Alates 2012. aastast on vana tuumajaama reaktorite võimsust vähendatud turvakaalutlustel kuni 80%. Viimastel aastatel on jaama tabanud mitu tõsist riket.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles