USA president peab Jeruusalemma kavadega seoses kõne

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Jeruusalemma vanalinnale.
Vaade Jeruusalemma vanalinnale. Foto: AMMAR AWAD/REUTERS

USA president Donald Trump peab kolmapäeval kõne seoses oma Jeruusalemma kavatsustega, teatas Valge Maja.     

Jordaania kuningas Abdullah II ja Palestiina president Mahmoud Abbas on teatanud, et Trump helistas neile ning teavitas kavatsusest USA suursaatkond Iisraelis Tel Avivist Jeruusalemma kolida. Valge Maja pole selles osas siiski ametlikku avaldust veel teinud ja USA meedias oletatakse, et president võib kõigest kärast hoolimata otsustamise edasi lükata.

Mõlemad liidrid hoiatasid Trumpi, et otsus seab ohtu Lähis-Ida rahuprotsessi ning kogu regiooni julgeoleku ja stabiilsuse.

Trump vestles teisipäeval telefoni teel ka Egiptuse presidendi Abdel Fattah al-Sisi ja Saudi Araabia kuninga Salmaniga. USA president helistas enne seda veel mitmele Lähis-Ida liidrile, kelle seas ka Iisraeli peaministrile Benjamin Netanyahule.

Palestiinlased näevad 1967. aastal Iisraeli poolt vallutatud Ida- Jeruusalemmas oma tulevase riigi pealinna, Iisrael aga väidab, et Jeruusalemm tervikuna on nende pealinn.

USA väljastas teisipäeval valitsusametnikele käsu hoida eemale Jeruusalemma vanalinnast ja Läänekaldalt.

"Seoses üleskutsetega massimeeleavaldustele 6. detsembril Jeruusalemmas ja Läänekaldal pole USA riigitöötajatel ja nende pereliikmetel lubatud nendesse piirkondadesse reisida," edastas välisministeerium.

"Valitsusametnikel on lubatud Jeruusalemma vanalinna ja Läänekaldale reisida vaid vältimatul vajadusel ning rakendades julgeoleku tagamiseks lisameetmeid," kirjutati teadaandes.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles