USA meedia andmetel tunnustab Trump Jeruusalemma Iisraeli pealinnana (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS

USA meedia andmetel kavatseb president Donald Trump tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana.

Trump koostab ühtlasi kava USA Iisraeli suursaatkonna Tel Avivist Jeruusalemma kolimiseks, kuid mõnede riigiametnike hinnangul võib selle täideviimisele kuluda aastaid.

Trump täidaks sellega järjekordse lubaduse, mille andis valimiskampaania ajal.

Valge Maja on siiani ametlikult teatanud vaid seda, et Trump peab kolmapäeval kõne seoses oma Jeruusalemma kavatsustega.

Uudisteagentuuri AFP andmetel toetab Trump ühtlasi niinimetatud kahe riigi lahendust, kui juudid ja palestiinlased sellega nõus on. USA president on juba varem korduvalt väljendanud seisukohta, et kahe riigi lahendus on ainus viis regioonis stabiilsuse saavutamiseks".

Euroopa Liit ja Araabia Liiga hoiatasid teisipäeval, et Trumpi otsusel tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana ja saatkond sinna kolida võivad olla tõsised tagajärjed.

Palestiinlased näevad 1967. aastal Iisraeli poolt vallutatud Ida- Jeruusalemmas oma tulevase riigi pealinna, Iisrael aga väidab, et Jeruusalemm tervikuna on nende pealinn.

Kui USA peaks tunnustama Jeruusalemma Iisraeli pealinnana, tähendaks see president Donald Trumpi püüdlused Iisraeli- Palestiina konflikti lahendamiseks on läbi, hoiatas teisipäeval palestiinlaste kõrge ametnik.

"See hävitab täielikult igasuguse võimaluse, et ta saaks mängida ausa vahekohtuniku rolli," märkis Palestiina presidendi Mahmud Abbasi nõunik Nabil Shaath ajakirjanikele.

Palestiina islamiliikumine Hamas taunis teisipäeval teravalt Ühendriikide otsust kolida USA suursaatkond Iisraelis Tel Avivist Jeruusalemma ja nimetas seda muu hulgas "kõigi punaste joonte ületamiseks".

"USA administratsiooni otsus tähendab okupeeritud Jeruusalemma tunnustamist Iisraeli pealinnana ning sinna oma suursaatkonna üleviimine ületab kõik punased jooned ja viib olukorra ohtliku pingestumiseni," ütles Hamasi liider Ismail Haniyeh.     

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles