Fotod ja video: Saakašvili korraldab Kiievis uut Maidani (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Gruusia endise presidendi Mihheil Saakašvili toetajad on löönud Kiievis Ukraina parlamendihoone ees püsti telklinnaku ja nõuavad president Petro Porošenko tagandamist.

Saakašvili, kellele Ukraina prokuratuur esitas eile süüdistuse kuritegelike organisatsioonide tegevusele ja nende kuritegude varjamisele kaasaaitamises, pidi täna hommikul ilmuma uurijate ette, kuid pole seda teinud.

Politseinikud otsisid eile kinnipidamise käigus politseiautost välja pääsenud Saakašvilit täna ka ülemraada juurest telklinnakust, kuid Saakašvili sõnul otsisid teda röövida kavatsenud uurijad läbi vale telgi, pekstes läbi ka seal maganud aktivistid. Teistel andmetel on Saakašvili toetajate kaitse all hotellis «Kiiev».

Ukraina uudisteagentuuri UNIAN teatel avaldas Ukraina opositsioonierakonna Ruh juht valmisolekut kohtuda uurijatega telklinnakus. Kokku viibib sama agentuuri hinnangul parlamendihoone ees laagris 200-300 inimest, keda jälgib suur hulk julgeolekutöötajaid. Hommikuse haarangu ajal puhkesid nende vahel ka kokkupõrked.

Laagrilised on kogunud kaitseks tänavakivisid ja autorehve. Sarnaseid käepäraseid vahendeid kasutati pealinnas ka 2014. aasta Maidani revolutsiooni päevil, kui kukutati toonane president Viktor Janukovõtš ja presidendiks tõusis Porošenko.

Eile otsisid julgeolekutöötajad läbi Saakašvili kodu Kiievis Kostjolna tänaval ja pidasid Gruusia ekspresidendi ka kinni, kuid viimase toetajad vabastasid ta politseiautost. Seejärel suundutigi lähedalasuva parlamendihoone ette, kus nõutakse Porošenko tagandamist, keda Saakašvili ja Ukraina presidendi kodumaised vastased süüdistavad korruptsioonis ning varguses.

Ukraina peaprokuröri Juri Lutsenko sõnul sai Saakašvili Kremli-meelselt Ukraina ärimehelt Serhi Kurtšenkolt 500 000 dollarit eesmärgiga kukutada Ukraina praegune juhtkond. Maidani revolutsiooni järel Venemaale pagenud ja rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud Kurtšenko on üks neist, kelle on kandnud musta nimekirja ka Euroopa Liit.

Prokuratuuri väitel korraldas septembris ebaseaduslikult Ukrainasse saabunud Saakašvili selle raha eest riigis protestiaktsioone, kus on nõutud Porošenko tagandamist. Prokuratuuri hinnangul on meeleavalduste eesmärk võimu haaramine Ukrainas.

Saakašvili eitas selliseid väiteid, pidades seda provokatsiooniks ja katseks diskrediteerida teda toetavat Ukraina opositsiooni. Varem on Gruusia endine president öelnud, et Porošenko püüab temast vabaneda, kuna näeb temas poliitilist rivaali.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles