Islamimaad hoiatasid Trumpi saatkonna Jeruusalemma kolimise tagajärgede eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Jeruusalemmale.
Vaade Jeruusalemmale. Foto: Ammar Awad/Reuters/Scanpix

Paljud riigid on hukka mõistnud Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi kava tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana.

USA meedia andmetel teatab Trump täna tunnustamisotsusest ja annab välisministeeriumile korralduse alustada USA suursaatkonna kolimist Tel Avivist Jeruusalemma.

Lähis-Ida piirkonnale ja maailmaülesele rahule on tähtis, et Trump ei teeks sellist avaldust, ütles Türgi peaminister Binali Yıldırım täna Lõuna-Koreas. Valitsusjuhi sõnul põhjustab Jeruusalemma tunnustamine Iisraeli pealinnana usupõhiseid kokkupõrkeid hävitab püüdlused luua Palestiina riik.

Jeruusalemm on püha kristlastele, juutidele ja moslemitele ning linna ümbritsev vaidlus on keskse tähtsusega Iisraeli ja Palestiina rahuläbirääkimistel.

Trumpi kava kommenteeris ka Süüria valitsus. «See on USA valitsuse ohtlik algatus, mis selgelt ilmestab USA põlgust rahvusvahelise õiguse vastu,» ütles Süüria välisministeeriumi ametnik uudisteagentuuri SANA vahendusel.

ÜRO esindaja ütles, et Jeruusalemma ametliku staatuse küsimuses tuleb lahenduseni jõuda läbirääkimistel iisraellaste ja palestiinlaste vahel.

«ÜRO peasekretär on mitu korda sel teemal sõna võtnud... ta on öelnud, et meil tuleb olla väga ettevaatlikud oma sammudega, nende vastukaja tõttu,»  kommenteeris Nikolai Mladenov. «Jeruusalemma tulevik on midagi, mille üle tuleb pidada läbirääkimisi otsekõnelustel Iisraeli ja palestiinlastega kõrvuti,» lisas ta.

Hiina hoiatas, et samm võib suurendada pingeid Lähis-Idas. «Oleme mures võimaliku pingete ägestumise pärast,» ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Geng Shuang.

«Kõik asjassepuutuvad osapooled peaksid meeles pidama piirkondlikku rahu ja rahulikkust, olema ettevaatlikud sõnas ja teos, hoiduma Palestiina küsimuse lahendamise vundamendile mõju avaldamisest ning vältima regioonis vastasseisu,» ütles Geng.

Briti välisministri Boris Johnsoni sõnul on Ühendkuningriik toimuva pärast mures. «Vaatame meieni jõudnud teateid murelikult, sest arvame, et Jeruusalemm peaks ilmselgelt olema osa lõplikust, läbiräägitud leppest Iisraeli ja Palestiina vahel,» ütles Johnson, saabudes Brüsselisse NATO kohtumisele. Johnson ütles, et Ühendkuningriigil ei ole plaanis oma saatkonda kolida.

Paavst Franciscus kutsus üles dialoogile ning kõikide poolte õiguste kaitsele Pühal maal. Iisrael on parim maa dialoogiks Jumala ja inimkonna vahel, ütles paavst avalduses.

«Parim tingimus antud dialoogiks on kahepoolne lugupidamine ja pühendumus selle lugupidamise tugevdamisele, kõikide inimeste õiguste tunnustamise nimel, kus iganes nad ka ei oleks,» ütles katoliku kiriku pea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles