Stoltenberg: Gruusial on kõik vahendid NATO liikmeks pürgimiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

Gruusial on olemas kõik vahendid NATOga liitumiseks, ütles täna NATO peasekretär Jens Stoltenberg.

«NATO on pühendunud Gruusiale liitumiseks vajalike vahendite ja tööriistade andmisele ning NATO tõestas tänavu Montenegro liikmeks võtmisega, et alliansi uksed on avatud,» lausus Stoltenberg NATO peakorteris pressikonverentsil pärast NATO-Gruusia komisjoni istungit välisministrite tasemel.

Peasekretär tunnustas Gruusiat panustamise eest NATO operatsiooni Afganistanis ja lisas, et alliansi reageerimisjõudude (NRF) koosseisus tegutseb praegu Gruusia relvajõudude pataljon.

«Aitame Gruusial ellu viia 2016. aasta Varssavi tippkohtumisel riigile antud koostööpaketti ning Gruusia edusammud selle elluviimisel on muljetavaldavad,» lausus ta. «NATO toetus Gruusiale on käegakatsutav ja see annab tulemusi.»

NATO saab kasu Gruusia nõuannetest Musta merd ja selle ümbrust puudutavates julgeolekuküsimustes ning poolte dialoog neil teemadel on üha intensiivsem, lisas Stoltenberg.

Norra ekspeaministri sõnul on NATO Thbilisile tänulik koostöö tugevdamise eest riigi rannavalvega. «Must meri on Gruusia ja NATO jaoks suure tähtsusega. Me oleme näinud Venemaa sõjalise kohaloleku suurenemist Mustal merel ja Krimmis. Mustal merel on suurenenud ka NATO kohalolek,» lausus ta.

«Me teeme koostööd ka paljudes teistes valdkondades, nagu energiajulgeolek, küberkaitse, lõhkeainete kahjutustamine, naiste roll Gruusia relvajõududes,» ütles peasekretär.

Eesti välisministri Sven Mikseri sõnul toetab Eesti Gruusia soovi saada NATO liikmeks ja toetab kõiki tegevusi, mis toovad riigi alliansile lähemale.  

«Gruusia on julgeoleku pakkuja ja erakordne partner NATO-le, olles praegu ligi 900 sõjaväelasega suurim mitte-NATO panustaja missioonil Afganistanis,» ütles Mikser välisministeeriumi pressiteate vahendusel. «Samas on oluline jätkata reformidega, mitte ainult NATO liikmelisuse eesmärgi, vaid ka riigi tulevikku silmas pidades. Hindame kõrgelt Gruusia jätkuvat pühendumust Euro-Atlandi kursil.»

Mikser lisas, et Eesti toetab Gruusia suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust. «Teeme kõik endast oleneva, et rahvusvaheliselt Gruusiat toetada ning aidata kaasa konfliktidele rahumeelse lahenduse leidmisel,» ütles Mikser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles